Tweedehandsauto’s

Bovag-garantie wordt verzekering

De Bovag-garantie, waarmee garagehouders zes maanden garantie kunnen geven op tweedehandsauto’s, wordt omgevormd tot een verzekering. De aanpassing is noodzakelijk omdat is gebleken dat de regeling niet valt binnen de definitie van garantie van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag na berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Voor een verzekering gelden regels waar Bovag en de aangesloten 6.000 garagehouders nog niet aan voldoen. De Bovag-woordvoerder laat weten dat er „geen sprake van is dat er een einde komt aan de garantie”. Wel moeten de voorwaarden aangepast worden om de regeling om te bouwen tot een verzekering. Dat zal leiden tot een „iets aangepaste overeenkomst”. Bestaande garagehouders zullen de komende tijd garantiehouders gewoon blijven helpen.

De Bovag-garantie kwam in juli dit jaar binnen de brancheorganisatie ter discussie te staan na onduidelijkheid over de definitie van verzekeringen die te vinden was op de website van toezichthouder DNB. Bovag zegt vervolgens zelf met experts en advocaten de zaak te hebben onderzocht. Omdat er sprake is van een overeenkomst waarbij tegen betaling van een premie een eventuele reparatie gedaan wordt, was de conclusie dat sprake was van een verzekering.

De Bovag-woordvoerder denkt dat de organisatie enkele maanden nodig heeft om met een aangepaste overeenkomst te komen. De naam Bovag-garantie blijft. Waarschijnlijk zal via verzekeringsdochter Bovarnij een garantieverzekering aangeboden worden. (NRC)