Bovag-garantie wordt verzekering

Brancheorganisatie Bovag zegt dat de garantie na opheldering over de verzekeringsdefinitie van toezichthouder DNB toch een verzekering bleek te zijn.

Foto Koen Suyk/ANP

De Bovag-garantie, waarmee garagehouders garantie kunnen geven op tweedehands auto’s, wordt omgevormd tot een verzekering. De aanpassing is noodzakelijk omdat is gebleken dat de regeling niet valt binnen de definitie van garantie van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Voor een verzekering gelden regels waar Bovag en de aangesloten 6.000 garagehouders nog niet aan voldoen. De Bovag-woordvoerder laat weten dat er “geen sprake van is dat er een einde komt aan de garantie”. Alleen moeten de voorwaarden aangepast worden om de regeling om te bouwen tot een verzekering. Dat zal leiden tot een “iets aangepaste overeenkomst”.

Bestaande garagehouders zullen de komende tijd garantiehouders gewoon blijven helpen. Ook zegt hij dat het nieuwe verzekeringsproduct de naam Bovag-garantie zal houden.

Onduidelijkheid op website DNB

De Bovag-garantie kwam in juli dit jaar binnen de brancheorganisatie ter discussie te staan na onduidelijkheid over de verzekeringsdefinitie die te vinden was op de website van toezichthouder DNB. Bovag zegt vervolgens zelf met experts en advocaten de zaak te hebben onderzocht. Omdat er sprake is van een overeenkomst waarbij tegen betaling van een premie een eventuele reparatie gedaan wordt, bleek dat bij de Bovag-garantie volgens de definitie van DNB sprake was van een verzekering.

DNB zegt zelf dat er inhoudelijk aan het beleid “niets is veranderd”. Een woordvoerder laat weten dat een bepaalde passage over bovenwettelijke garantie is verwijderd omdat deze “tot onduidelijkheid leidde bij bepaalde partijen”. Of daarover toen ook contact is geweest bij Bovag, wil hij niet zeggen.

Tegelijkertijd zou DNB zelf niet een einde hebben gemaakt aan de Bovag-garantie, zoals het FD eerder wel suggereerde. Dat zou een beslissing zijn geweest van de brancheorganisatie zelf, die de woordvoerder wel “verstandig” noemt.

Garages met een Bovag-sticker geven een klant zes maanden na de aankoop van bepaalde tweedehands auto’s garantie. De brancheorganisatie doet verder onder meer marketing en bemiddeling. Garagehouders betalen lidmaatschapsgeld om zichzelf een Bovag-garage te mogen noemen en de brancheorganisatie laat alleen bedrijven toe die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een aangesloten garagehouder betaalt zelf de kosten en de garantie vervalt als het bedrijf failliet gaat.

Aangepaste overeenkomst

Het aanpassen van de garantie kan gevolgen hebben voor garagehouders, die vaak kunnen verdienen aan de regeling. Vooralsnog lijken de gevolgen voor klanten die onlangs een Bovag-garantie hebben gekocht mee te vallen. De brancheorganisatie zegt de garantie te steunen totdat er een alternatief is gevonden. Bovag denkt ook niet dat de ontwikkeling gevolgen zal hebben op de korte termijn.

“DNB gaat nu niet opeens mensen het land insturen. We nemen aan dat we fatsoenlijk de tijd krijgen.”

De Bovag-woordvoerder denkt dat de organisatie enkele maanden nodig heeft om met een aangepaste overeenkomst te komen. Volgens het FD gaat het bestuur van Bovag komende week spreken over de ontwikkeling, maar de woordvoerder van de brancheorganisatie zegt desgevraagd tegen NRC dat dit deze zomer al is gebeurd. Waarschijnlijk zal via verzekeringsdochter Bovemij een garantieverzekering aangeboden worden.

Bovag bestaat sinds 1930 en telt vandaag in totaal 9.000 leden. Naast garagehouders zijn er ook tankstations en en aanbieders van aanhangwagens bij Bovag aangesloten.

Correctie: Volgens het FD buigt het bestuur van Bovag zich komende week over de kwestie. In een eerdere versie stond dat dit volgens het FD deze week al zou gebeuren. Ook werd vermeld dat de verzekeringsdochter ‘Bovarnij’ heet. Dat moest ‘Bovemij’ zijn.