Recensie

Recensie Muziek

Solist Pressler biedt verslavende diepgang

Je moet het maar durven: op je 92ste beginnen aan het opnemen van alle werken voor piano solo van Mozart. Het doet denken aan dirigent Pierre Monteux, die als 86-jarige voor een kwart eeuw tekende bij het London Symphony Orchestra, met nog een optie voor eenzelfde contract daarna. Maar pianist Menahem Pressler is nu eenmaal een rasoptimist. Ruim een halve eeuw was hij de drijvende kracht achter het beroemde Beaux Arts Trio. Na de opheffing ervan zo’n tien jaar terug vond hij zichzelf - halverwege de tachtig inmiddels - opnieuw uit als solist.

Het eerste album in Presslers Mozart-reeks met de Dertiende en Veertiende Pianosonate en de Fantasie KV.475 is van een verslavende diepgang. Hier musiceert een mens die heeft geluisterd, gezien, gevoeld, geleefd, gevierd en geleden, en die elke noot laat klinken alsof zij een eigen universum bewoont.