Saoedische vrouwen mogen autorijden

Koninklijk decreet

Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen in de loop van volgend jaar autorijden. Koning Salman, staatshoofd van het streng islamitische land, heeft dat dinsdag via een decreet bepaald, zo meldt het Saoedische staatspersbureau. Saoedi-Arabië was het enige land ter wereld waar vrouwen niet achter het stuur mochten plaatsnemen.

De aankondiging van koning Salman betekent volgens The New York Times niet dat vrouwen vanaf nu massaal de weg op kunnen. Dat zal nog even duren: het land moet eerst nog zorgen dat er rijlessen voor vrouwen komen en dat vrouwen een rijbewijs kunnen aanvragen. Ook moeten politieagenten nog training krijgen in de omgang met onbekende vrouwen. In het zwaar gesegregeerde islamitische koninkrijk hebben ze vrijwel nooit contact met vrouwen die geen familie zijn. Het is de bedoeling dat vrouwen in juni 2018 de weg op kunnen.

Officieel was er geen wet die het vrouwen verbood auto te rijden. Machtige conservatieve geestelijken zorgden ervoor dat vrouwen geen rijbewijs konden krijgen. Vrouwenrechtenactivisten voeren sinds de jaren negentig actie voor afschaffing van het officieuze rijverbod. (NRC)