Ryanair schrapt ook vluchten in de winter

Van november tot en met maart worden 18.000 vluchten geschrapt. In totaal worden ruim 700.000 klanten van Ryanair geconfronteerd met omboekingen of annuleringen.

Foto Andreas Arnold/AFP

Ryanair schrapt nog eens duizenden vluchten. De luchtvaartmaatschappij liet woensdag weten dat tussen november en maart 18.000 vluchten uitvallen. In totaal worden ruim 700.000 klanten van Ryanair geconfronteerd met omboekingen of annuleringen.

Vorige week meldde Ryanair al dat er honderden vluchten zouden worden geannuleerd. In de maanden september en oktober betreft het 2.100 reizen. In totaal voert de luchtvaartmaatschappij jaarlijks 800.000 vluchten uit.

De tweede golf aan annuleringen is noodzakelijk, en een vorm van “groei afremmen”, aldus Ryanair in een persbericht. Door de maatregel zouden gemiddeld meer vliegtuigen op tijd moeten vliegen, en de kans dat vluchten op het laatste moment geschrapt worden afnemen.

De annuleringen zijn deels te wijten aan stakingen van luchtverkeersleiders en slecht weer. Maar de massale uitval wordt vooral veroorzaakt door roosterproblemen, die voor Ryanair een fiks tekort aan piloten tot gevolg hebben. NRC-journalist Mark Duursma schreef hier eerder over:

“Vanaf 1 januari 2018 geldt bij Ryanair een vakantieschema per kalenderjaar in plaats van per 1 april tot en met 31 maart. De vakantiedagen die niet zijn opgenomen in de overgangsperiode – de drukke zomer vergt volledige personeelsinzet – moeten voor het einde van het jaar worden opgenomen. Te veel piloten namen vier weken vrij in oktober.”

De Britse Burgerluchtvaartautoriteit (CAA) heeft Ryanair woensdag op de vingers getikt. Volgens de CAA misleidt de luchtvaartmaatschappij bewust klanten. Mocht het bedrijf niet snel schoon schip maken, dan neemt de CAA juridische stappen tegen Ryanair.

400.000 reizigers

Door dezelfde problemen kan Ryanair ook de komende periode niet meer zijn reguliere vliegschema volhouden. Vanaf november tot en met maart zet de luchtvaartmaatschappij 375 van zijn 400 vliegtuigen in. Vanaf april gaat het om 435 van 445 vliegtuigen. Ruim 400.000 klanten worden door deze laatste annulering benadeeld.

Lees ook: Ryanair, ruzie met passagiers én piloten

Duursma schreef eerder over het pilotentekort:

“Ryanair zit nu met een acuut tekort aan piloten. Zonder tekort hadden ze de vakanties kunnen opvangen. In een poging om dat op te lossen, biedt het bedrijf piloten een bonus als ze tot eind oktober tien vakantiedagen inleveren. In een memo van 18 september, in bezit van NRC, biedt operationeel directeur Michael Hickey 12.000 euro aan gezagvoerders en 6.000 euro aan copiloten. Een van de voorwaarden is dat ze tot 1 november 2018 bij Ryanair blijven.”

Ryanair zegt nu de groei van het bedrijf op een lager pitje te zetten, waardoor iedereen op vakantie kan en het probleem na maart is opgelost. De door de nieuwe annuleringen getroffen reizigers zijn overgeboekt of hebben hun geld teruggekregen. Daarnaast biedt Ryanair hen een voucher aan van 40 euro per vlucht. Ook de 315.000 reizigers die in september en oktober door annuleringen waren getroffen krijgen zo’n voucher. Dat bedrag komt volgens de maatschappij bovenop de wettelijke compensatie die ze krijgen.

Correctie: in een eerdere versie schreven we dat Ryanair beweerde dat minder dan een vlucht per dag geannuleerd werd. Dat klopte niet, het betreft minder dan een vlucht per dag per luchthaven.