Palestina als lid toegetreden tot Interpol

Israël had zich eerder uitgesproken tegen het lidmaatschap en probeerde de stemming tijdens de Algemene Vergadering van de internationale politiedienst te vertragen.

Secretaris-generaal van Interpol Jurgen Stock tijdens de opening van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Interpol in Beijing op maandag.
Secretaris-generaal van Interpol Jurgen Stock tijdens de opening van de jaarlijkse Algemene Vergadering van Interpol in Beijing op maandag. Foto Lintao Zhang/EPA

Palestina is woensdag lid geworden van de internationale politiedienst Interpol. Dat heeft de organisatie tijdens een stemming van de jaarlijkse algemene vergadering in Beijing besloten. Zowel de “Palestijnse Staat” als de Solomon Eilanden hebben het lidmaatschap gekregen. Daardoor maken nu 192 landen deel uit van Interpol.

Twitter avatar INTERPOL_HQ INTERPOL #BREAKING: The State of Palestine & the Solomon Islands are now INTERPOL member countries #INTERPOLGA https://t.co/gdFiAlTozc

Meer dan twee derde van de lidstaten stemde vóór toetreding van beide landen, schrijft Interpol in een verklaring. Israël heeft zich eerder uitgesproken tegen het lidmaatschap van Palestina en probeerde de stemming te vertragen.

Palestina is volgens Israël geen eigen staat en zou daarom geen lid kunnen worden van Interpol. Volgens Reuters was er geen directe reactie van Israëlische autoriteiten. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) reageerde op Twitter verheugd op het nieuws.

Twitter avatar nadplo Palestine PLO - NAD Over 75% of #INTERPOL members just voted in support of #Palestine‘s full membership. Congratulations! Alf Mabrouk #Palestine! #Thankyou 🇵🇸

Ook werd woensdag gestemd over de manier waarop landen zich kunnen aanmelden als lidstaat. De richtlijnen zullen worden aangepast om te zorgen voor “transparantie, consistentie en helderheid” tijdens de aanmeldingsprocedure. Interpol zal landen helpen met de voorbereiding van het lidmaatschap.

Waarnemersstatus

Het lidmaatschap van Interpol is een volgende stap voor Palestina om internationaal meer erkenning te krijgen voor de Palestijnse Staat. In 2012 kreeg Palestina binnen de Verenigde Naties een waarnemersstatus. De regio wordt door een groot deel van de lidstaten erkend als land. De waarnemersstatus gaf Palestina de mogelijkheid om toe te treden tot internationale organisaties, zoals het Internationaal Strafhof in Den Haag in 2015.

Lees ook: Palestina treedt nu ook formeel toe tot het Internationaal Strafhof

Correctie (27 september 2017): In een eerdere versie stond dat Palestina door zijn waarnemersstatus bij de VN ook toe kon treden tot Interpol. Dit klopt niet.