Recensie

Recensie Muziek

Ook zonder beeld staat Andriessens muziek

Athanasius Kircher staat te boek als de laatste universele renaissancemens. Interessante figuur voor een opera, dacht componist Louis Andriessen. In zijn ‘grotesque stagework’ Theatre of the World stuurt hij de zeventiende-eeuwse wetenschapper-fantast op een surrealistische reis door ruimte en tijd. Wie deze opname v beluistert, moet het stellen zonder de hallucinante animaties van de Quay Brothers of de regie van Pierre Audi. Niet erg, want ook zonder beeld blijft Andriessens muziek overeind.

Tragikomische dodenmarsjes en een tango-pastiche gaan een grillig verbond aan met daverende klokakkoorden en swingende jazzcombo’s. Zangeres Cristina Zavalloni levert met een stem als laserlicht vocale magie in de liederen. tussen de scènes. Onder Reinbert de Leeuw blijkt het Los Angeles Philharmonic het gedroomde Andriessen-orkest.