OM vraagt verbod Satudarah

Criminaliteit Drie bestuurders van motorclub Satudarah zijn opgepakt. Ze worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Een lid van Satudarah
Een lid van Satudarah Foto Marco de Swart / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bij de civiele rechter een verbod op motorclub Satudarah vragen. Justitie heeft dat bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf. Vorig jaar diende het OM een vergelijkbaar verzoek in voor motorclub Bandidos.

Justitie stapt „binnenkort” naar de rechter, aldus een woordvoerder. Hij kon nog niet vertellen bij welke rechtbank de zaak wordt aangebracht. Dinsdag werden drie leden van het landelijk bestuur van Satudarah aangehouden bij een grote politieactie.

Met een gang naar de civiele rechter denkt het OM het sterkst te staan in zijn strijd tegen zogeheten outlaw motorcycle gangs, motorbendes. Het is moeilijk via een strafrechtelijke procedure een motorclub te verbieden. Dat lukt alleen als justitie kan aantonen dat niet alleen individuele leden, maar ook de volledige club crimineel is. In 2009 strandde bij de Hoge Raad een poging een chapter van de Hells Angels op te heffen omdat het justitie niet lukte de criminaliteit van die gehele afdeling te bewijzen.

Bij een civiele rechtbank liggen meer mogelijkheden, hoopt het OM. De aanklager wil een beroep doen op de openbare orde. Die zou in gevaar komen door de motorbendes, die vaak in verband worden gebracht met drugshandel, afpersing en geweldpleging. Justitie wil bewijsmateriaal uit strafrechtelijke onderzoeken inzetten om haar verzoek aan de civiele rechter kracht bij te zetten.

Binnenkort zal blijken of de aanpak van het Openbaar Ministerie werkt. Volgende week dinsdag en vrijdag staan in de Utrechtse rechtbank de eerste zittingen op het programma in de zaak over het verbodsverzoek tegen Bandidos.

De aanhouding dinsdag van drie Satudarah-bestuurders maakte deel uit van een actie waarbij politie en justitie 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen doorzochten. De Satudarah-leiders worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Bij de doorzoekingen werden een vuurwapen, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’s, tien kostbare horloges, 750 gram van de xtc-grondstof mdma en computers en mobiele telefoons in beslag genomen.

De verdachten zijn twee mannen van 40 en 37 jaar uit Tilburg en een man van 48 jaar uit Maastricht. De doorzoekingen vonden plaats in Enschede, Tilburg, Zaandam, Maastricht, Oss, Rotterdam, Zoetermeer, Kamerik, Zevenhuizen, Amstelveen en Weert. Aan de actie deden tweehonderd politiemensen mee, negen rechters-commissarissen en zestien officieren van justitie. De politie werkt in het onderzoek samen met de FIOD, de opsporingstak van de Belastingdienst. Vrijdag worden de drie verdachten voorgeleid.

Afgelopen maart deed de politie ook al een inval in het clubhuis van Satudarah in Tilburg. Vorig jaar bergon een groot strafrechtelijk onderzoek naar de motorclub, die volgens de politie ongeveer negenhonderd leden telt.