OM vraagt rechter Satudarah te verbieden

motorCLUB Dinsdag pakte de politie drie bestuursleden van de club op. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat bij de civiele rechter vragen om een verbod op motorclub Satudarah. Justitie bevestigde dat dinsdag naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf. Vorig jaar diende het OM al een vergelijkbaar verzoek in voor motorclub Bandidos.

Justitie stapt „binnenkort” naar de rechter, zei een woordvoerder. Hij kon nog niet vertellen bij welke rechtbank.

Met een gang naar de civiele rechter denkt het OM het sterkst te staan in zijn strijd tegen de zogeheten outlaw motorcycle gangs. Het is moeilijk om via een strafrechtelijke procedure een motorclub te verbieden. Dat lukt alleen als het OM kan aantonen dat niet alleen de individuele leden, maar ook de volledige club crimineel is. Doordat justitie daarin niet slaagde, strandde in 2009 een poging een afdeling van de Hells Angels op te heffen bij de Hoge Raad.

Openbare orde in gevaar

Bij een civiele rechtbank liggen meer mogelijkheden, hoopt het OM. De aanklager wil een beroep doen op de openbare orde. Die zou in gevaar komen door de motorclubs, die vaak in verband worden gebracht met drugshandel, afpersing en geweldpleging. Justitie wil bewijsmateriaal uit strafrechtelijke onderzoeken inzetten om haar verzoek aan de civiele rechter kracht bij te zetten.

Binnenkort zal blijken of de aanpak van het OM werkt. Volgende week dinsdag en vrijdag staan in de Utrechtse rechtbank de eerste zittingen op het programma in de zaak over het verbodsverzoek tegen Bandidos.

Dinsdag werden ook drie landelijke bestuursleden van Satudarah aangehouden. Agenten doorzochten 22 woningen, bedrijfspanden en garageboxen. De Satudarah-leiders worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

De doorzoekingen vonden plaats in Enschede, Tilburg, Zaandam, Maastricht, Oss, Rotterdam, Zoetermeer, Kamerik, Zevenhuizen, Amstelveen en Weert. De verdachten zijn twee mannen van 40 en 37 jaar uit Tilburg en een man van 48 jaar uit Maastricht.

Bij de actie werden een vuurwapen, 10.000 euro contant geld, twee motoren, zes auto’s, tien kostbare horloges, 750 gram mdma en computers en mobiele telefoons in beslag genomen.

Aan de actie deden tweehonderd politiemensen mee, negen rechters-commissarissen en zestien officieren van justitie. De politie werkt in het onderzoek samen met de FIOD, de opsporingstak van de Belastingdienst. Vrijdag worden de drie verdachten voorgeleid.