Kiescommissie: Koerden stemmen voor afscheiding

In totaal stemde 92,73 procent voor afscheiding. De opkomst was 72 procent.

Massoud Barzani, leider van de Iraakse Koerden, na het uitbrengen van zijn stem.
Massoud Barzani, leider van de Iraakse Koerden, na het uitbrengen van zijn stem. Foto Gailan Haji / EPA

Bijna 93 procent van de Iraakse Koerden is voor een afscheiding van Irak en de stichting van een onafhankelijke staat. De Hoge Kies- en Referendumcommissie presenteerde woensdag de officiële uitslag (pdf). De opkomst was 72 procent, oftewel 3,3 miljoen burgers.

Dinsdagavond eiste de president van de Iraakse Koerdische Autonome Regio Massoud Barzani, leider van het ja-kamp, de overwinning al op. Hij zei snel een gesprek te willen met de Iraakse premier Haider al-Abadi over hoe de afscheiding van het gebied zich verder zal voltrekken.

Woede

Dat laatste zal nog niet meevallen. De volksraadpleging heeft de woede gewekt van de Iraakse regering, die eist dat er geen gevolg wordt gegeven aan de uitslag. Bagdad ziet het referendum als illegaal en wil dat de Koerdische Autonome Regio onderdeel blijft van Irak.

Al-Abadi heeft gedreigd militairen naar het gebied te sturen als het zich probeert los te weken. Een resolutie die gesteund wordt door het Iraakse parlement roept op de olievelden van Kiruk, gelegen in Koerdisch gebied, onder controle van de centrale overheid te brengen.

Turkije en Iran

Ook buurlanden Iran en Turkije, die beide grote Koerdische minderheden hebben, zijn ziedend. De Turkse president Erdogan zinspeelde op militair ingrijpen en economische sancties als de Iraakse Koerden een eigen staat uitroepen.

Vluchten naar luchthavens in de regio zijn gestaakt, nadat Bagdad zei dat alle internationale vluchten naar Erbil en Sulaimaniya voorlopig moesten worden opgeschort.