Recensie

Recensie Muziek

Fanatisme met vleugels en een straaltje licht

De duivel is overal, als we de Canadese anarchistische muziekcommune Godspeed You! Black Emperor mogen geloven. Al 23 jaar maken ze hun zwaarmoedige soundtrack voor een barre werkelijkheid, in een bezetting die schrille violen en hypnotiserende ritmes in stelling brengt voor een betere wereld. Godspeeds zesde album ‘Luciferian Towers’ komt met een manifest waarin het achttal eist dat het militair-industrieel complex wordt afgebroken, grenzen worden opgeheven en machthebbers de mond wordt gesnoerd. Onrealistisch als dat eisenpakket mag lijken, ademt hun muziek een diep geloof in eigen kunnen dat in vier breed uitwaaierende muziekstukken wordt opgestapeld, waarbij ze de welgekozen dissonant niet uit de weg gaan. In de bezwerende instrumentale schotschriften Bosses Hang en Anthem for No State krijgt hun fanatisme vleugels en dringt er soms een straaltje licht door in de doem en duivelsuitdrijving.