Eigenaren Chickfriend blijven in detentie

Het tweetal wordt verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door het gebruik van fipronil.

Bij een pluimveehouder worden kippen vanwege de fipronilcrisis geruimd.
Bij een pluimveehouder worden kippen vanwege de fipronilcrisis geruimd. Foto Eric Brinkhorst / ANP

De twee eigenaren van het bedrijf Chickfriend blijven nog zeker veertien dagen vastzitten voor hun veronderstelde betrokkenheid bij het fipronilschandaal. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag besloten. Het duo zit sinds vorige maand in voorlopige hechtenis.

Twitter avatar RbOverijssel Rechtbank Overijssel Voorlopige hechtenis verdachten Fipronil-zaak met 14 dagen verlengd https://t.co/5vBTz21pPV

De twee bestuurders worden verdacht van het gebruiken van fipronil in stallen van veel Nederlandse pluimveebedrijven, waarmee zij de volksgezondheid in gevaar zouden hebben gebracht. De ontdekking van het verboden bestrijdingsmiddel bij bedrijven leidde afgelopen zomer tot een grootschalige terugroepactie van eieren, die mogelijk fipronil bevatten.

Chickfriend kocht bewust een middel in waarvan het bedrijf wist dat het fipronil bevatte. De onderneming verkocht dit aan pluimveebedrijven om bloedluis te verdelgen. Op een factuur werd dit bestanddeel van het ‘wondermiddel’ dat zij aan klanten verkochten echter anders genoemd.

Lees ook: De jongens met het wondermiddel

Miljoenenstrop

Het schandaal kostte het bedrijfsleven tientallen miljoenen euro’s. Zeker 180 pluimveebedrijven werden op last van de NVWA tijdelijk gesloten en honderdduizenden kippen moesten worden geruimd. Ook werden miljoenen eieren vernietigd.

De eiercrisis sloeg over naar België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere landen. Op dit moment wordt de omvang waarmee en de periode waarin fipronil is ingezet onderzocht.

Kaart van de plaatsen waar fipronil is aangetroffen