DSW verrast met verlagen van premie en eigen risico

Zorgverzekeraars Zorgverzekeraars zijn uitgedaagd nu DSW de premie en het eigen risico voor 2018 heeft verlaagd.

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2018 in totaal 6 euro per jaar minder betalen voor hun basisverzekering. Ook verlaagt de verzekeraar uit Schiedam het verplichte eigen risico met 10 euro naar 375 euro. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekendmaakt.

Het kabinet en de formerende partijen in Den Haag gaan juist uit van hogere zorgpremies voor volgend jaar. Maar volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen. De ontwikkeling van lonen en prijzen in de zorg is gunstiger verlopen dan aanvankelijk gedacht, stelt de zorgverzekeraar. Ook zet DSW extra reserves in om de premie iets te kunnen verlagen. DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen sloeg vorige maand nog alarm vanwege een tegenvaller van 400 miljoen euro in de zorg. Hij waarschuwde toen voor een premiestijging. Nu stelt DSW dat Den Haag uitgaat van verouderde cijfers.

Eerlijkere verdeling

Bij DSW betalen klanten in 2018 1.290 euro voor hun basisverzekering, oftewel 107,50 euro per maand. Daarmee is de maandpremie twee kwartjes lager dan in 2017. Het eigen risico wordt verlaagd omdat er volgens DSW „geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico”. De verzekeraar zegt voorstander te zijn „van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen”.

Het eigen risico wordt wettelijk vastgesteld terwijl verzekeraars de hoogte van de premie voor de ziektekostenverzekering vaststellen. Maar een uitzonderingsregel maakt mogelijk dat verzekeraars het eigen risico toch voor hun verzekerden kunnen verlagen, zolang de patiënten naar artsen gaan waarmee de verzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt.

Volgens vergelijkingssite Zorgkiezer.nl legt DSW de lat voor de andere zorgverzekeraars erg hoog. „Die zullen nu proberen om zo dicht mogelijk met hun premie bij DSW in de buurt te komen”, zegt woordvoerder Peter Ruys.

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland noemt de aankondiging van DSW „een eerste aanzet om de zorgkosten omlaag te krijgen”. De Patiëntenfederatie roept de andere zorgverzekeraars op „dit goede voorbeeld” te volgen.

DSW speelt volgens woordvoerder Ruys van Zorgkiezer.nl een spannend spel: „Voor iedere extra klant die je binnenhaalt, moet je extra reserves aanhouden. Als mensen nu massaal naar DSW zouden overstappen, lukt het misschien niet om voldoende reserves op te bouwen.”

Alle Nederlandse zorgverzekeraars moeten voor 12 november hun premie bekendmaken.