Drinkebroer die vreest dat Nieuw-Zeeland kolonie Azië wordt

Winston Peters

Linksom of rechtsom, de nieuwe regeringscoalitie van Nieuw-Zeeland kan niet zonder de partij van de rechtse populist Peters.

Foto AP

‘Een onbetrouwbare populist’, zo omschrijft de Britse krant The Guardian Winston Peters, leider van New Zealand First en een belangrijke spil in de te vormen coalitie in Nieuw Zeeland. De verkiezingen waarvan dit weekend de voorlopige uitslagen bekend werden, toonden dat de regerende National Party, maar ook de Labour Party, alleen kunnen regeren als ze gaan samenwerken met Winston Peters, de leider van New Zealand First Party.

Peters, geboren in 1945 en zoon van een Maori-vader en een Schotse moeder, weet met zijn veertig jaar ervaring in de politiek het spel uitstekend te spelen. De politicus die halverwege de jaren zeventig woordvoerder voor ‘Maori-zaken’ voor de National Party was en in 1991 minister voor die partij met die portefeuille, houdt voorlopig zijn kaarten tegen de borst. Toen hij in 1996 gesprekken voerde voor een te vormen coalitie tussen de National Party en New Zealand First, was een belangrijke eis dat de toenmalige premier Jim Bolger hem geen racist meer zou noemen, zoals deze herhaaldelijk had gedaan. Glazen whisky deden de strijd tussen de twee verstommen, aldus de New Zealand Herald.

New Zealand First werd in 1993 opgericht, omdat Peters vond dat er een partij tegen immigratie uit Azië moest komen. Sindsdien is zijn vrees dat Nieuw-Zeeland „een kolonie van Azië” wordt, er alleen maar groter op geworden. Een vaak aangehaalde opvatting van Peters is dat je niet meer door een straat in Auckland kan lopen zonder je af te vragen of je nog in Nieuw-Zeeland bent of in een ander land.

Whisky

Peters is voor de media een aantrekkelijk figuur, mede dankzij ferme uitspraken. Vorige week omschreef hij David Seymour, de leider van de ACT-partij, voor 1News nog als een „slecht gefokte hond die tegen alles blaft wat voorbijkomt”. Peters is een politicus die zegt wat hij denkt. Zelf zegt hij hierover: „Ik krijg krediet omdat ik opkom voor datgene waar ik in geloof.”

Waarom de Nieuw-Zeelandse media zoveel interesse in Peters hebben, werd in 2008 voortreffelijk omschreven door The Dominion Post. In dat jaar leek de politieke rol van Peters uitgespeeld omdat er een schandaal was rondom onduidelijk gespendeerde donaties aan zijn partij. The Dominion Post legde toen al uit dat hij altijd iemand bleef om rekening mee te houden, juist door zijn onvoorspelbaarheid. Daardoor zullen de media hem niet negeren: hij trekt ze aan „zoals motten op een vlam afvliegen”.

Begin oktober wordt duidelijk wie met Winston Peters in zee gaat. De New Zealand Herald had al wel een vermoeden: degene met wie het het beste whisky drinken is.

    • Toef Jaeger