Abortuswetgeving

Ieren mogen in referendum stemmen over abortus

De Ierse regering wil komend jaar een referendum houden over legalisering van abortus. Dat heeft premier Leo Varadkar dinsdag aangekondigd. De volksraadpleging zal in mei of juni plaatsvinden.

In het streng katholieke Ierland is abortus grondwettelijk verboden. Het leven van de moeder en ongeboren kind moet gelijkwaardig worden beschermd. In de praktijk is afbreking van de zwangerschap alleen toegestaan wanneer het leven van de moeder gevaar loopt. Een vrouw kan tot veertien jaar celstraf krijgen voor het innemen van een abortuspil. Het parlement moet nog met het referendum instemmen. De premier wil ook conservatieve wetgeving omtrent godslastering en echtscheiding versoepelen. In 2015 werd met een referendum het homohuwelijk gelegaliseerd in het land. (AP/NRC)