Trumpblog

Vicepresident uit protest weg bij footballwedstrijd

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Pence loopt op verzoek van Trump weg bij footballwedstrijd

Vicepresident Mike Pence is weggelopen bij een American Football-wedstrijd tussen de Indianapolis Colts en de San Francisco 49ers. Dat deed Pence nadat enkele spelers knielden bij het volkslied. Volgens Donald Trump had hij Pence opgedragen weg te lopen als er spelers zouden knielen.

Twitter avatar VP Vice President Pence I stand with @POTUS Trump, I stand with our soldiers, and I will always stand for our Flag and our National Anthem. https://t.co/B0zP5M41MQ
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I asked @VP Pence to leave stadium if any players kneeled, disrespecting our country. I am proud of him and @SecondLady Karen.

Het is een nieuwe stap in de strijd tussen Trump en de belangrijkste sportcompetitie in de VS. Quarterback Colin Kaepernick van de 49ers weigerde vorig jaar te staan voor het volkslied, uit protest tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Zijn actie heeft in de NFL grote navolging gekregen, tot ergernis van Trump. Trump noemde spelers die knielen tijdens het volkslied "sons of bitches" en riep op tot hun ontslag. Coaches en eigenaars die Trump eerder (financieel) steunden, keerden zich daarop af van Trump.

Lees ook: Kritiek op footballspelers keert zich tegen Trump

Het heeft er veel weg van dat Pence expres naar de wedstrijd is gegaan om een politiek punt te maken. Hij had in ieder geval kunnen weten dat de kans zeer groot was dat er spelers niet zouden staan voor het volkslied. Net als nu knielden al in de vorige wedstrijd van de 49ers meer dan twintig spelers. De Colts droegen voor de tweede week op rij t-shirts met op de voorkant "Wij zullen" en op de achterkant "Staan voor gelijkheid, gerechtigheid, eenheid, respect, dialoog en kansen".

Trump ruziet via Twitter met senator die niet herkozen wil worden

Senator Bob Corker, voorzitter van de Senaatscommissie voor buitenlandse zaken, heeft het verbruid bij Donald Trump. De Republikeinse politicus uit Tennessee stelt zich niet opnieuw verkiesbaar als zijn zetel over anderhalf jaar ter beschikking komt. Trump meent dat dat komt omdat hij zijn steun niet wilde verlenen aan Corkers campagne. En passant verwijt Trump Corker die Irandeal die Obama sloot, terwijl Corker juist wilde dat Obama die eerst aan het Congres voor zou leggen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Senator Bob Corker "begged" me to endorse him for re-election in Tennessee. I said "NO" and he dropped out (said he could not win without...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ..my endorsement). He also wanted to be Secretary of State, I said "NO THANKS." He is also largely responsible for the horrendous Iran Deal!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Hence, I would fully expect Corker to be a negative voice and stand in the way of our great agenda. Didn't have the guts to run!

Corker reageerde ook via Twitter op Trump.

Twitter avatar SenBobCorker Senator Bob Corker It's a shame the White House has become an adult day care center. Someone obviously missed their shift this morning.

Volgens persbureau AP is er niks van waar dat Corker zich niet herkiesbaar stelt vanwege uitblijvende steun van Trump en heeft Trump Corker zelfs gevraagd zich wel herkiesbaar te stellen. De echte reden voor Trumps woedeaanval zou zijn dat Corker zich de laatste tijd kritisch uitlaat over Trump en zijn kabinet. Corker heeft onder meer gezegd dat de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken en Trumps stafchef het land "uit de chaos zouden kunnen halen".

Omdat Corker zich niet herkiesbaar stelt, verwachten analisten dat hij weleens veel meer zijn eigen agenda zou kunnen volgen in de vijftien maanden die hem als senator nog resten. Corker vindt onder meer dat de overheidsfinanciën heel strak binnen de lijntjes moeten blijven. Hij heeft gezegd geen enkel voorstel te steunen dat de staatsschuld zal verhogen.

Omdat de Republikeinen maar een kleine meerderheid hebben in de Senaat, stelt Corkers opstelling Trump wellicht voor een probleem. Als Corker tegen zijn voorstellen stemt, is er nog maar één Republikein nodig die dwarsligt om plannen van Trump tegen te houden.

Trump uit dreigende, maar onduidelijke taal richting N-Korea

De Amerikaanse president Trump heeft zaterdag op Twitter wederom dreigende en onduidelijke taal geuit richting Noord-Korea. Volgens de president is er "maar één ding dat werkt" om Pyongyang te laten luisteren.

Maar wat bedoelt de president precies? Het lijkt erop dat Trump militaire actie overweegt. Eerder dreigde de president met de "totale vernietiging" van Noord-Korea als het land zou besluiten de VS of bondgenoten aan te vallen.

Lees het opiniestuk van schrijver Ian Buruma Voor Kim Jong-un is vernietiging beter dan overgave

De verhoudingen tussen Washington en Pyongyang staan al een aantal maanden weer op scherp. Noord-Korea voerde begin september zijn zwaarste kernproef ooit uit en het land deed dit jaar meerdere rakettesten.

Trump sprak zijn frustraties uit dat onderhandelingen met Pyongyang de afgelopen 25 jaar niks hebben opgeleverd:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Presidents and their administrations have been talking to North Korea for 25 years, agreements made and massive amounts of money paid......
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...hasn't worked, agreements violated before the ink was dry, makings fools of U.S. negotiators. Sorry, but only one thing will work!

Onduidelijke, dreigende taal

Het is niet de eerste keer dat Trump dit soort uitspraken doet. Eerder deze week sprak hij tijdens een ontmoeting met hoge militairen over "stilte voor de storm". Er werd hem gevraagd of hij hiermee doelde op de Amerikaanse benadering van terreurgroep Islamitische Staat of Iran, maar de president weigerde duidelijk te maken over wat voor storm hij sprak.

Ook schreef Trump een week geleden op Twitter dat onderhandelen met Noord-Korea geen zin heeft. Hij sprak daarmee zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson tegen, die eerder zei in direct contact te staan met Pyongyang om tot een diplomatieke oplossing te komen.

Lees ook: Trump zou wat aardiger moeten zijn voor Tillerson

Volgens Trump verdoet de diplomaat zijn tijd met de onderhandelingen met het regime van Little Rocket Man, een verwijzing naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de recente rakettesten van Pyongyang. Trump: "Spaar je krachten, Rex, we zullen doen wat gedaan moet worden.”

Iran verdedigt nucleair akkoord

De Iraanse president Hassan Rohani heeft zaterdag het nucleair akkoord verdedigd dat verschillende landen in 2015 met Iran sloten. Dat deed hij tijdens de opening van het academisch jaar in het land, meldt persbureau Reuters.

Rohani reageerde op de geruchten dat Donald Trump volgende week de Amerikaanse handtekening onder het atoomakkoord met Iran zal intrekken. Volgens The Washington Post maakt Trump die stap op 12 oktober wereldkundig, maar is dat volgens Iran helemaal niet mogelijk.

In ruil voor afbouw van het nucleaire programma van Iran zouden bepaalde economische sancties in ieder geval tijdelijk worden opgeheven. Rohani zei zaterdag dat niemand die afspraken kan terugdraaien "ook Donald Trump niet".

Kritiek
Trump heeft al vaak kritiek geuit op het akkoord. tijdens een VN-vergadering zei hij:

"Het Iran-akkoord was een van de ergste en meest eenzijdige transacties die de Verenigde Staten ooit zijn aangegaan.”

Trump stelt dat het opschorten van de sancties tegen het belang van de VS ingaat.

'Telefoon stafchef Trump mogelijk gehackt'

De smartphone van John Kelly, stafchef van president Trump, is mogelijk gehackt. Dat meldt de nieuwssite Politico op basis van drie Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers. Het is zeer goed mogelijk dat hackers en of buitenlandse mogendheden maandenlang toegang hadden tot persoonlijke informatie van Kelly. Het personeel in het Witte Huis is via een interne memo op de hoogte gebracht.

De ICT-afdeling van het Witte Huis kwam de hack op het spoor nadat Kelly deze zomer liet weten dat zijn telefoon niet meer goed werkte. Hij had al maandenlang problemen met het toestel. Kelly was toen minister van Binnenlandse Veiligheid, op 28 juli volgde hij de ontslagen Reince Priebus op als stafchef van het Witte Huis. Het is onduidelijk wanneer de hack is uitgevoerd en bij welke data de hackers konden komen. Een woordvoerder van het Witte Huis laat aan Politico weten dat Kelly weinig gebruik maakte van zijn persoonlijke smartphone. Intussen heeft hij wel een nieuw toestel ontvangen.

Congreslid Murphy treedt af na schandaal rondom affaire

Het Republikeinse Congreslid Tim Murphy (65) treedt af wegens een schandaal rondom de affaire met zijn 32-jarige minares. Dat schrijft persbureau AP.

Murphy maakte woensdag al bekend dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zou stellen en in plaats daarvan "meer tijd met zijn familie gaat doorbrengen". Dit besluit nam hij nadat de krant The Pittsburgh Post-Gazette een sms naar buiten bracht waarin stond dat Murphy aandrong op een abortus bij zijn minnares toen ze zei zwanger van hem te zijn. Niet veel later kwam het nieuws naar buiten dat ze niet zwanger bleek te zijn.

Het congreslid staat juist bekend als fel tegenstander van abortus. De affaire tussen Murphy en de psychologe Shannon Edwards kwam naar buiten wegens de scheidingsprocedure van Edwards.

Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei donderdag dat hij het een verstandig besluit vindt dat Murphy besluit af te treden:

"Ik heb de laatste dagen verschillende keren met Tim gesproken en ik denk dat het een goede stap is dat hij begint met een nieuw hoofdstuk in zijn leven."

'Trump gaat handtekening VS onder atoomdeal Iran intrekken'

Donald Trump zal volgende week de Amerikaanse handtekening onder het nucleaire akkoord met Iran intrekken. Volgens de Washington Post, die zich baseert op bronnen binnen het Witte Huis, zal de Amerikaanse president die stap op 12 oktober wereldkundig maken. Vervolgens heeft het Congres zestig dagen om te besluiten over economische sancties tegen het land, die als onderdeel van het akkoord zijn opgeschort.

De VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de EU sloten in 2015 een deal met het Aziatische land. In ruil voor afbouw van het atoomprogramma zouden bepaalde economische sancties worden opgeheven - in ieder geval tijdelijk.

Trump heeft al vaak kritiek geuit op het akkoord. Hij stelt dat het opschorten van de sancties tegen het belang van de VS ingaat. Het wisselgeld - het afbouwen van het atoomprogramma - zou zwaarder moeten zijn. Critici van de deal stellen dat Iran de nucleaire ambities permanent in de ijskast zou moeten zetten.

De aankondiging om de handtekening onder het akkoord op te schorten is volgens ingewijden onderdeel van een bredere strategie om een hardere lijn ten opzichte van Iran in te zetten. Plannen daarvoor zouden eveneens op 12 oktober worden gepresenteerd.

Trump is aangekomen in Las Vegas

De Air Force One, met op de achtergrond het hotel van waaruit de schutter maandag zeker 59 mensen doodschoot. Foto Robyn Beck/AFP

President Trump en zijn vrouw Melania zijn aangekomen in Las Vegas voor een bezoek naar aanleiding van de schietpartij, maandag. Trump noemde het vandaag "een zeer, zeer verdrietige dag voor mij persoonlijk":

"Het is iets heel verdrietigs. We gaan ons medeleven betuigen en de politiemensen opzoeken die in korte tijd werkelijk fantastisch werk geleverd hebben."

Trump wil 29 miljard vrijmaken voor Puerto Rico

President Donald Trump gaat het Congres vragen om in totaal 29 miljard dollar (bijna 25 miljard euro) vrij te maken voor het door orkaan Maria getroffen Puerto Rico. Dat hebben overheidsbronnen woesdag gezegd tegen persbureau AFP.

Het gaat om bijna 11 miljard euro aan noodhulp en zo'n 14 miljard euro aan schuldenverlichting. Het Amerikaanse overzeese gebiedsdeel Puerto Rico kampt met omgerekend 62 miljard euro schuld, die het eiland niet meer kan herfinancieren. Afgelopen mei vroeg Puerto Rico om een faillisement.

Wall Street kan geld 'gedag zeggen'

Trump bezocht Puerto Rico afgelopen dinsdag. Toen hintte hij al op een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. Volgens de president moeten de "vrienden op Wall Street" hun uitgeleende geld "gedag zeggen".

Orkaan Maria trok op 20 september over Puerto Rico en richtte daarbij grote verwoestingen aan. In totaal kwamen 34 mensen om het leven door de storm of zijn gevolgen. De schade bedraagt volgens de gouverneur van het eiland 76 miljard euro.

De Amerikaanse overheid kreeg na de ramp kritiek. De hulp aan Puerto Rico zou veel langzamer op gang komen dan die aan de eveneens door orkanen getroffen staten Florida en Texas. Op Puerto Rico zit 95 procent van de huizen nog altijd zonder stroom.

Tillerson: ik heb nooit willen opstappen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft woensdag gezegd dat hij nooit van plan is geweest op te stappen. Tillerson reageerde op een nieuwsbericht van televisiezender NBC, waarin bronnen uit het Witte Huis beweren dat Tillerson deze zomer bijna was vertrokken.

"Ik heb nooit overwogen mijn post te verlaten", zei Tillerson op een persconferentie in Washington. "Ik zal hier zijn zolang de president vindt dat ik hem kan helpen zijn doelen te bereiken." Ook de bewering in het verhaal van NBC dat vicepresident Mike Pence hem heeft moeten overtuigen aan te blijven, is volgens Tillerson onzin.

Lees ook: Rex Tillerson wilde liever geen minister zijn. Maar zijn vrouw dacht er anders over

Volgens NBC is er geregeld sprake geweest van meningsverschillen en strubbelingen tussen Tillerson en de president. Eind juli gaf Trump een zeer politiek geladen speech bij een bijeenkomst van de Amerikaanse padvinderij. Zijn publiek bestond uit 12- tot 18-jarigen. De toespraak deed veel stof opwaaien, en volgens NBC zou ook Tillerson er erg verbolgen over zijn geweest. Hij zou Trump zelfs een "debiel" genoemd hebben. Op die bewering ging Tillerson woensdag niet in.

Trump reageerde snel na Tillersons toespraak op Twitter. "Het NBC-verhaal is zojuist totaal ontkracht door minister Tillerson. Het is nepnieuws. Ze moeten hun excuses aanbieden aan Amerika!"

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The @NBCNews story has just been totally refuted by Sec. Tillerson and @VP Pence. It is #FakeNews. They should issue an apology to AMERICA!

Congres overweegt verruiming wapenwet

Het schiet maar niet op met de Hearing Protection Act, waarmee de Republikeinen de verkoop van geluiddempers voor wapens willen vereenvoudigen. Willen ze de wet in het Congres behandelen, is er weer een schietpartij en moeten ze het uitstellen, schrijft redacteur Maartje Somers. De invoering van nieuwe, ruimere wapenwetten loopt door ‘Las Vegas’ vooral vertraging op. Het recht op wapens blijft onaantastbaar.

Een journalist neemt videobeelden op van de winkel Guns & Guitars in Nevada, waar schutter Stephen Craig Paddock zijn wapens kocht. Foto AP

Lees hier: Strengere wetten? Congres overweegt juist verruiming

Cuba noemt Amerikaans besluit 'onrechtvaardig'

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez noemt het uitzetten van vijftien Cubaanse diplomaten een "onrechtvaardig besluit". Tijdens een persconferentie in Havana zei hij dat Cuba aan alle eisen voor buitenlandse gezanten voldoet, aldus AP.

Ook beschuldigde Rodriguez de Amerikanen ervan niet voldoende informatie te verstrekken om een onderzoek te kunnen starten naar de "mysterieuze aanvallen".

Gezondheidsproblemen

Afgelopen tijd hebben Amerikaanse diplomaten in Cuba last gekregen van mysterieuze gezondheidsproblemen, zoals duizeligheid en verlies van gehoor. De Verenigde Staten spreken over "aanvallen" op de Amerikaanse staf terwijl Cuba ontkent iets te maken te hebben met deze incidenten.

Lees ook: Zijn VS op Cuba doelwit geluidswapen?

De Verenigde Staten besloten dinsdag vijftien Cubaanse diplomaten uit te zetten omdat Cuba niet genoeg zou doen om deze "aanvallen" te voorkomen.

Trump bezoekt Puerto Rico

President Donald Trump sprak dinsdag tijdens zijn bezoek aan het door de orkaan Maria getroffen Puerto Rico vol lof over de hulpverleners. Volgens Trump is het relatief lage dodental, 16 of 17 meende hij, te danken aan de hulpverlening. Tijdens zijn bezoek vergeleek Trump het volgens hem lage dodental in Puerto Rico met het aantal doden bij “een echte catastrofe zoals Katrina”. Door die orkaan stierven in 2005 ruim 1.800 mensen in New Orleans.

"We hebben veel levens gered", zei hij. Maar het was niet goedkoop, aldus Trump.

"Ik haat het om te zeggen Puerto Rico, maar jullie hebben ons budget een beetje aan het wankelen gebracht. Maar dat is prima want we
hebben veel levens gered."

Trump ontmoette tijdens zijn bezoek ook de burgemeester van San Juan, Carmen Yulin Cruz. Zij was eerder zeer kritisch op het optreden van de president. Ze noemde de Trump-regering "inefficient" en pleitte voor meer effectief leiderschap tijdens deze crisis.

VS zetten vijftien Cubaanse diplomaten uit

De Verenigde Staten hebben dinsdag besloten vijftien Cubaanse diplomaten het land uit te zetten. Het besluit is genomen als reactie op de mysterieuze gezondheidsklachten van Amerikaanse diplomaten in Cuba.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft Cuba "nagelaten de juiste stappen te nemen" om de Amerikaanse staf in Cuba te beschermen. De Cubaanse diplomaten moeten het land binnen een week verlaten, aldus persbureau AP.

Lees ook: Zijn VS op Cuba doelwit geluidswapen?

Amerikaanse medewerkers op de ambassade klagen over verschillende gezondheidsproblemen, waaronder duizeligheid en gehoorverlies. Bij 22 mensen zijn ernstige klachten vastgesteld. Eerder werd gedacht dat het personeel misschien is blootgesteld aan geluidsgolven die niet hoorbaar zijn maar wel zorgen voor gehoorbeschadiging. Minister Tillerson zei dinsdag:

"We blijven een diplomatieke relatie met Cuba houden en we zullen blijven samenwerken met Cuba terwijl we het onderzoek naar deze aanvallen voortzetten."

Cuba noemt het uitzetten van de diplomaten "onverantwoordelijk" en "haastig", aldus AP.

Er is geen bewijs gevonden voor een dergelijke ultrasonische aanval. De spanningen tussen Cuba en de VS lopen met dit besluit verder op. Vorige week besloten de VS al meer dan de helft van het personeel op de ambassade in Havana terug te roepen vanwege de gezondheidsproblemen.

Mattis: Ook Trump wil graag diplomatieke banden Noord-Korea behouden

Het Pentagon steunt de pogingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson om contact met Noord-Korea te onderhouden. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis maandag in de Senaat, aldus Reuters. Volgens Mattis wil ook Donald Trump de diplomatieke banden met Noord-Korea graag behouden. Mattis zei:

"President Trump is naar minister Tillerson en mij heel duidelijk geweest dat we diplomatieke inspanningen nastreven, waaronder verschillende initiatieven met China."

De uitspraken van Mattis zijn opvallend omdat de Trump zich zondag nog stellig uitliet over diplomatieke pogingen met het land. Trump schreef op Twitter dat Tillerson "zijn tijd verdoet" door te onderhandelen met "Little Rocket Man".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

Volgens Mattis is er echter geen meningsverschil tussen Tillerson en Trump over het optreden van de VS richting Noord-Korea.

'Personeel Cubaanse ambassade moet VS verlaten'

De Amerikaanse regering gaat Cuba opdracht geven 60 procent van het personeel terug te roepen uit de ambassade in Washington. Dat schrijft persbureau Reuters, dat zich baseert op twee bronnen.

De maatregel volgt nadat afgelopen vrijdag werd besloten het aantal medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana meer dan te halveren. De staf daar klaagt over gezondheidsproblemen als duizeligheid en gehoorverlies. Het is onduidelijk waardoor de klachten ontstaan. Omdat volgens de Amerikaanse regering de veiligheid van het eigen personeel niet kan worden gegarandeerd door de Cubanen, worden 21 medewerkers teruggeroepen.

Lees ook: Maakt Cuba Amerikaanse diplomaten doof?

De minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zou op maandag met president Trump hebben gesproken over het wegsturen van de Cubaanse diplomaten. Daarmee zou het aantal personeelsleden in de ambassades van de beide landen weer ongeveer gelijk zijn.

Op zondag werd al bekend dat de VS geen visa meer verstrekken aan Cubanen.

Onderzoek geopend naar reisgedrag minister Zinke

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek geopend naar de reizen van de minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke. Dat meldt persbureau Reuters maandag op basis van een verklaring van een woordvoerder.

Het ministerie is vrijdag met het onderzoek gestart nadat er berichten waren binnengekomen dat de minister zeker drie keer gebruik heeft gemaakt van privévliegtuigen.

Lees ook: Trump zelf vast in 'verspillingsmoeras'

The Washington Post meldde vorige week dat de reizen van Zinke in privévliegtuigen de belastingbetaler al meer dan 12.000 dollar (ruim 10.000 euro) heeft gekost. Alle overheidsfunctionarissen moeten lijnvluchten nemen, tenzij ze belast zijn met zaken die de nationale veiligheid aangaan. Zinke ontkende vrijdag dat hij ten onrechte hoge reiskosten heeft gemaakt.

De minister van Volksgezondheid Tom Price is vorige week opgestapt nadat hij voor honderdduizenden euro’s aan reizen met privéjets gedeclareerd. Na alle berichten over de declaratie van reiskosten is een commissie van het Huis van Afgevaardigden een onderzoek begonnen naar de reisuitgaven van politici, waaronder de minister van Financiën Steven Mnuchin en de baas van het Environmental Protection Agency (EPA).

Witte Huis: geen contact met Noord-Korea, behalve over gevangenen

De Amerikaanse regering zal de komende tijd geen contact hebben met het Noord-Koreaanse bewind. Alleen als er gesproken kan worden over de drie Amerikaanse burgers die in het communistische land gevangen zitten, zal hiervoor een uitzondering worden gemaakt. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten.

De verklaring sluit aan bij een tweet van president Trump van afgelopen weekend. Daarin zei het staatshoofd tegen zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson dat hij "geen moeite" moest doen om met Pyongyang te communiceren. Het contact van Washington met Noord-Korea verloopt normaliter via de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur.

De tweet werd gezien als een sneer naar Tillerson. Het Witte Huis liet maandag weten dat Trump het volste vertrouwen heeft in de minister.

Trump: Tillerson, doe geen moeite met Noord-Korea

Wie heeft het in de Amerikaanse politiek voor het zeggen wanneer het gaat om het dossier Noord-Korea? De vraag is zeer actueel aangezien president Donald Trump op zondag twitterde dat zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zijn "tijd verdoet door te onderhandelen met Noord-Korea".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...Save your energy Rex, we'll do what has to be done!

Trump maakt het zijn minister enorm lastig, ook te zien in zijn benaming van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als "Little Rocket man", terwijl Tillerson kiest voor de diplomatieke oplossing. Hij liet op zaterdag nog weten dat ze contact blijven onderhouden met Noord-Korea. Volgens Tillerson is de situatie "oververhit". Daar draagt zijn president zeker aan bij.

Tillerson: VS onderhouden contact met Noord-Korea

De Verenigde Staten staan in direct contact met het bewind in Noord-Korea. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, zaterdag op een bijeenkomst in China tegen onder meer Reuters. “We proberen tot ze door te dringen”, aldus Tillerson. “We vragen ze: willen jullie met ons praten?”

Volgens Tillerson hebben de VS momenteel drie verschillende kanalen om te communiceren met het bewind in Pyongyang. “We kunnen met ze praten en dat doen we ook”, zei de minister. Waarover die gesprekken gaan maakte Tillerson niet bekend.

De Amerikaanse minister deed zijn uitspraken na een dag vol bijeenkomsten in Beijing. Hij sprak daar onder meer met de Chinese regering, die recentelijk zijn zorgen uitte over de dreigementen tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump. Na afloop van die ontmoetingen benadrukte Tillerson dat hij hoopt dat de spanningen tussen beide landen snel minder worden.

“Ik denk dat de hele situatie nu een beetje oververhit is. Ik denkt dat iedereen hoopt dat het een beetje kalmeert. Uiteraard zou het helpen als Noord-Korea geen raketten meer afvuurt. Dat zou de zaken veel gemakkelijker maken.”

VS verstrekken geen visa meer aan Cubanen

De Verenigde Staten delen geen visa meer uit aan de inwoners van Cuba, tot de veiligheid van de Amerikaanse diplomaten op het eiland gegarandeerd kan worden. De VS raden Amerikaanse toeristen ook sterk af het eiland te bezoeken.

Vrijdag maakte het land bekend 60 procent van het personeel op de Amerikaanse ambassade in Havana terug te roepen, omdat zij mogelijk slachtoffer zijn van de mysterieuze geluidsaanvallen die de ambassade op Cuba treffen.

Lees ook: Maakt Cuba Amerikaanse diplomaten doof?

Eenentwintig Amerikaanse medewerkers van de ambassade hebben klachten gemeld die mogelijk te maken hebben met de aanvallen, waaronder gehoorverlies en duizeligheid. Enkele Canadese diplomaten hadden vergelijkbare symptomen, maar Canada maakt vooralsnog geen aanstalten om diplomaten terug te trekken, volgens persbureau Reuters.

De Cubaanse overheid ontkent alle betrokkenheid bij de geluidsaanvallen. Ook heeft zij Trump gewaarschuwd het probleem rond de aanvallen niet te politiseren, uit angst voor een verslechtering van de relatie tussen de landen. Dit schrijft de Cubaanse minister van buitenlandse zaken, Josefina Vidal Ferreiro, in een officiële verklaring.

Ook de Cubanen reageren verdrietig op het nieuws dat de Verenigde Staten geen visa meer uit zullen delen, meldt Reuters. Zij zijn bang dat de Amerikaans-Cubaanse families verder uit elkaar zullen drijven als Cubanen geen visum kunnen krijgen. De VS verlenen sinds 1994 jaarlijks 20 duizend visa aan Cubanen.

Een vrouw vraagt om informatie bij de Amerikaanse ambassade in Havana. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

45.000 vluchtelingen naar VS in 2018

De VS zullen volgend jaar maximaal 45.000 vluchtelingen toelaten. Dat heeft Trump in een memorandum aan de minister van Binnenlandse Zaken Rex Tillerson laten weten, bericht Reuters. Het is het laagste aantal sinds 1980. Dat jaar kwamen er meer dan 200.000 vluchtelingen de VS binnen, het hoogste aantal sinds 1975. Vorig jaar werden nog 84.995 vluchtelingen toegelaten, het hoogste aantal van Obama's presidentschap. Tussen 1990 en 1995 kwamen er gemiddeld 112.000 vluchtelingen het land binnen. Kijk voor meer statistieken over vluchtelingen hier.

Minister Volksgezondheid stapt op wegens schandaal over vliegreizen

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid, Tom Price, is vrijdagavond afgetreden nadat hij in opspraak was geraakt wegens dure vliegreizen op kosten van de belastingbetaler. De 62-jarige Price, een orthopedisch chirurg uit Atlanta, is de eerste minister uit het kabinet van president Trump die moet aftreden.

De minister had al ruim vijftigduizend dollar terugbetaald, maar sinds april maakte hij meer omstreden trips, onder andere in militaire vliegtuigen en in particuliere jets. Het gebruik van privéjets zou ongeveer 4 ton hebben gekost. Tel daarbij de kosten op van het gebruik van militaire toestellen en het totale bedrag komt boven de miljoen dollar op, zo becijferde Politico.

De opgestapte Price. Foto Michael Reynolds/ EPA

Witte Huis onderzoekt privémail

Het Witte Huis gaat het gebruik onderzoeken van privémail voor werkdoeleinden door medewerkers. Dat meldt Politico, nadat het eerder al berichtte dat verschillende hoge ambtenaren en Trumps schoonzoon Jared Kushner hun privé-mailaccount gebruikt hebben voor werkverkeer. Minstens vijf mensen op hoge posities in de regering gebruikten privémail, onder wie Kushner, Ivanka Trump, Gary Cohn, Steve Bannon and Reince Priebus.

Het onderzoek zou zich met name richten op het e-mailverkeer van Kushner en Ivanka omdat zij beiden nog in het Witte Huis werken. Ook wordt onderzocht of de e-mailcommunicatie enig verband houd met het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne.

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet reageren, maar zei alleen dat "het Witte Huis zijn personeel instructies geeft om te werken volgens de wettelijke regels om alle communicatie vast te leggen en te archiveren". De zaak is pijnlijk aangezien Trump tijdens de verkiezingscampagne tekeer ging over Hillary Clintons gebruik van haar privé-mailaccount voor werkverkeer toen ze minister was van Buitenlandse Zaken.

RT in de verdediging tegen Twitter

Russia Today, de door het Kremlin gesteunde Russische nieuwszender, heeft donderdag gereageerd op de verklaringen van Twitter donderdag dat RT via het sociale medium de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed. Hoofdredacteur Margarita Simonyan liet tegenover het Russische persbureau RIA Novosti weten dat haar bedrijf hierin geen enkele rol heeft gespeeld. Ze reageerde cynisch op de aantijgingen:

"Twitter heeft monsterlijke informatie in het Congres gepresenteerd: wij geven geld uit aan onze advertentiecampagnes. Net als alle andere bedrijven op aarde. (...) We gaan nu nog verder en geven ruiterlijk toe: we geven geld uit aan advertenties op luchthavens, in taxi's, op billboards, het internet, radio en televisie. Onze reclames worden zelfs uitgezonden op CNN. (...) We hebben nooit beseft dat normale media-advertenties inkopen in een ontwikkelde democratie een verdachte en kwalijke bezigheid is."

Eerder die dag hadden vertegenwoordigers van Twitter het tegenovergestelde beweerd tegenover de speciale Senaatscommissie die vermeende Russische invloed op de Amerikaanse campagnes onderzoekt. RT zou volgens Twitter een bedrag van 274.100 dollar hebben uitgegeven aan advertenties op het sociale medium. Twitter blokkeerde tweehonderd accounts die waren gelinkt aan RT.

De democratische senator Mark Warner, lid van de speciale commissie, zei overigens dat hij allerminst tevreden was met de getuigenis van Twitter donderdag, die achter gesloten deuren plaatsvond. Hij noemde het "zeer teleurstellend" en "inadequaat op alle niveaus". Volgens Warner heeft Twitter veel vragen onbeantwoord gelaten en liet het sociale medium zien dat het "totaal niet begreep hoe serieus deze kwestie is".

Twitter overhandigt advertenties gekocht door RT

Twitter heeft donderdag een blog gepubliceerd waarin het sociale medium cijfers presenteert van de Russische beïnvloeding op de Amerikaanse verkiezingen. Zo zijn er onder meer 201 Twitteraccounts die mogelijk worden gelinkt aan de Russische beïnvloedingscampagne van de presidentsverkiezingen.

De mogelijkheid bestaat volgens Twitter dat de 201 accounts verbonden zijn aan de partijen die ook advertenties op Facebook kochten met als doel de verkiezingen te beïnvloeden. Facebook maakte vorige maand bekend dat ongeveer 450 profielen die aan Rusland gelinkt konden worden advertenties hadden gekocht. 22 van de 201 onderzochte accounts op Twitter, kwamen direct overeen met de Facebookprofielen.

Verder valt in het blog te lezen dat het Kremlingezinde Russia Today in 2016 voor 274.100 dollar aan advertenties inkocht op Twitter. De betreffende advertenties zijn overhandigd aan de Senaatscommissie die de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt.

Trump vergemakkelijkt hulp aan Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump schrapt tijdelijk de Jones Act waarin staat dat vervoer over water tussen Amerikaanse havens alleen door Amerikaanse schepen mag worden uitgevoerd.

Met het opheffen van die wet voor een periode van tien dagen is het verstrekken van noodhulp aan het door de orkaan Maria getroffen eiland Puerto Rico versoepeld. Schepen die van buiten de Verenigde Staten hulpgoederen willen leveren aan het eiland hoeven geen hoge tarieven te betalen.

Lees ook: Hulpverlening aan Puerto Rico versoepeld

De regering-Trump kreeg de afgelopen dagen het verwijt dat zij de crisis op het eiland negeert. De hulp door orkanen getroffen Amerikaanse staten Florida en Texas kwam veel sneller op gang.

Senaatscommissie wil tech-giganten ondervragen

De Senaatscommissie die de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt, heeft Facebook, Twitter en Alphabet (het moederbedrijf van Google) uitgenodigd voor een publieke zitting op 1 november. Reuters meldt dat de commissie beter wil begrijpen hoe Rusland online platforms gebruikt zou hebben om de presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Facebook en Alphabet hebben bevestigd dat ze de uitnodiging hebben ontvangen, maar nog niet of ze komen. Twitter, dat vandaag in een besloten zitting ondervraagd wordt over nepnieuws en propaganda, heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.

Trump vs. Facebook

President Trump bekritiseerde Facebook woensdag in een tweet. Hij beschuldigt het platform ervan tegen hem te zijn, net als veel andere media en hintte op een geheime samenzwering. Facebook CEO Mark Zuckerberg wees de kritiek van de hand en zei dat het platform openstaat voor berichten van beide partijen. Na de verkiezingen kreeg Zuckerberg veel kritiek omdat nepnieuws op Facebook de verkiezingen zouden hebben beïnvloed.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Facebook was always anti-Trump.The Networks were always anti-Trump hence,Fake News, @nytimes(apologized) & @WaPo were anti-Trump. Collusion?

Zuckerberg zei vorige week dat hij 3.000 advertenties, afkomstig van nep-accounts gelinkt aan Rusland, te overhandigen aan de Senaatscommissie. Die commissie is niet de enige die de mogelijke beïnvloeding van Rusland in de presidentsverkiezing onderzoekt. Er lopen nog drie onderzoeken in het Congres en één bij de FBI.

Daar is Trumps belastingplan

Nadat er al lang naar werd uitgekeken, werd woensdag eindelijk het plan van president Trump om het belastingstelsel te hervormen bekend. Het negen pagina's tellende plan lekte uit via The Washington Post. Het schetst de contouren van een nieuw en versimpeld belastingstelsel. Met als motto: ‘meer banen, eerlijkere belastingen, hogere salarissen’.

De winstbelasting voor bedrijven is in de VS met zo’n 39 procent een van de hoogste ter wereld. Trump wil dit verlagen naar 20 procent. Ook wil hij een eind maken aan het fel bekritiseerde belasten van overzeese winsten van Amerikaanse bedrijven. Vanwege die belasting houdt alleen Apple al zo’n 250 miljard dollar op buitenlandse bankrekeningen aan.

Lees hier het hele artikel: Eindelijk, Trumps belastingplan

Trump over ontslag minister van Zorg: 'we zullen zien'

Donald Trump is "niet blij" met zijn minister van Zorg. Dat zei hij woensdag tegen journalisten, voorafgaand aan zijn reis naar Indianapolis. Tom Price heeft op kosten van de regering privévliegtuigen gecharterd. Op de vraag of hij van plan is Price te ontslaan, zei de president "We zullen zien."

Naar de dure vluchten van Price is een congressioneel onderzoek geopend. Ook Trump zegt de kwestie nader te zullen uitzoeken, aldus persbureau AP:

"Ik was er naar aan het kijken, en ik zal er nog naar kijken, en ik kan u zeggen dat ik er persoonlijk niet blij mee ben. (...) Ik ben er niet blij mee en dat zal ik hem laten weten."

Politico ontdekte dat Price 26 keer een particulier vliegtuig charterde van overheidsgeld. In twee gevallen leek de reis vooral voor privédoeleinden te zijn. Volgens Politico was voor een deel van de vluchten ook een goedkopere optie beschikbaar op een lijnvlucht.

President Trump on HHS Secretary Price's use of private planes: "I'm not happy about it" https://t.co/qZh3t7mo6N https://t.co/wLPF5VEToq

— CNN Politics (@CNNPolitics) 27 september 2017

Democratische afgevaardigden willen pardon Arpaio tegenhouden

Meer dan dertig Democraten in het Huis van Afgevaardigden dringen er bij een federale rechter op aan om het presidentieel pardon van voormalig sheriff Joe Arpaio te weigeren. Dat meldt Politico. De politici vinden dat het besluit van president Trump om Arpaio gratie te verlenen neerkomt op minachting van het hof.

Twitter avatar politico POLITICO House Democrats ask judge to reject Arpaio pardon https://t.co/fjJhG4RaRF https://t.co/VEu15qHNJy

De afgevaardigden dienden hun bezwaarschrift woensdag in, omdat zij vinden dat het ongrondwettelijk is dat een gerechtelijke uitspraak niet wordt opgevolgd. De 85-jarige Arpaio, ook wel bekend als America's toughest sheriff, werd meerdere malen beschuldigd van het etnisch profileren van latino's. In juli werd hij schuldig bevonden.

Arpaio huisde gevangenen in tentenkampen, waar het in de zomer bloedheet kon worden. Ook gaf hij gedetineerden maar twee maaltijden per dag en dwong hij mannelijke gevangenen om roze ondergoed te dragen, met als doel hen te vernederen.

Na een korte tijd in de cel verleende Trump op 25 augustus een presidentieel pardon. Arpaio's aanhangers prijzen zijn no-nonsense-aanpak, terwijl tegenstanders vinden dat hij mensenrechten schendt.

'Directeur drugsbestrijder DEA stapt op'

De directeur van de Drug Enforcement Administration (DEA), de instantie die belast is met drugsbestrijding stapt volgens Amerikaanse media op. Hij vindt dat president Trump onvoldoende respect toont voor de wet. De directeur, Chuck Rosenberg, uitte in juli al kritiek op Trump toen deze tijdens een speech voor politiemensen op Long Island zei dat zij drugsverdachten “niet te vriendelijk” moesten behandelen.

Rosenberg stuurde hierop een email aan zijn hele organisatie waarin hij, in reactie op wat hij noemde het “vergoelijken van politiegeweld” door de president, benadrukte dat zijn mensen zich aan de wet hebben te houden. “We hebben een eerzaam beroep en we moeten ons dus ook altijd eervol gedragen”, schreef hij.

Volgens Politico speelde Rosenberg op dat moment al met de gedachte aan opstappen. De directeur werd in 2015 door president Obama benoemd als interimdirecteur nadat zijn voorgangster moest opstappen. Daarvoor werkte hij twee keer als stafchef van de in mei door Trump ontslagen FBI-chef James Comey, met wie hij een goede band heeft.

Rosenberg had ook grote verschillen van opvatting met Trumps minister van Justitie Jeff Sessions over de aanpak van drugsbestrijding en de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Sessions wil het zero-tolerancebeleid van de ‘War on Drugs’ nieuw leven inblazen, en is bijvoorbeeld tegen het gedogen van marihuana.

Volgens The Washington Post verschilden de twee ook van mening over de bestrijding van drugsbendes. Voor Sessions staat de Salvadoraanse en in de VS opererende bende MS13 centraal, terwijl de DEA onder Rosenberg vooral de Mexicaanse kartels bestreed die mede debet zijn aan de opiatencrisis in grote delen van de VS. Ook bepleitte Rosenberg een ’cultuuromslag’ met betrekking tot de opiatencrisis, die vorig jaar meer dan 64.000 levens eiste in de VS.

Trump kan nu een nieuwe directeur van de DEA benoemen. Een naam die circuleert is die van Joseph Fuentes, de langzittende baas van de politie van de staat New Jersey, en een voorstander van de ‘law and order’ aanpak van Sessions en Trump. De DEA heeft ongeveer 10.000 medewerkers in de VS en elders, zoals in Latijns-Amerika.

Geen stemming over nieuwe poging afschaffing Obamacare

De Senaat stemt deze week niet meer over de nieuwste poging van de Republikeinen om Obamacare af te schaffen. Dat hebben senatoren Ron Johnson en Mike Rounds dinsdag laten weten na een besloten zitting over de kwestie, meldt persbureau Reuters. De stemming wordt uitgesteld omdat er niet genoeg senatoren zijn die een vervangend Republikeins zorgplan steunen.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News Republican Senator Graham says Senate will return to the healthcare issue after working on tax reform https://t.co/hL3qCAGAn2

Senator Lindsey Graham, een van de indieners van het nieuwe zorgplan, zei dat de Republikeinen zich weer over het afschaffen van Obamacare zullen buigen nadat er is gewerkt aan belastinghervorming. Tot die tijd blijven de bestaande regels intact. Twee eerdere pogingen om Obamacare af te schaffen faalden ook omdat geen meerderheid van de Republikeinen een vervangend plan steunde.

Eerder was al bekend dat er waarschijnlijk opnieuw geen meerderheid in de Senaat te vinden zou zijn om voor een vervangend Republikeins zorgplan te stemmen. Senator Susan Collins zei dat ze het plan niet zou steunen, nadat eerder John McCain en Rand Paul al zeiden tegen te zullen stemmen.

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, verwelkomt het uitstel. Hij zei dat Amerikanen een zucht van verlichting slaken omdat het zorgstelsel is behouden.

Nieuwe sancties voor Noord-Koreaanse banken

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen Noord-Korea. President Trump gaf het ministerie vorige week toestemming om bedrijven, banken en personen die zaken doen met het communistische land te bestraffen.

Twitter avatar USTreasury Treasury Department Treasury sanctions banks & representatives linked to North Korean financial networks https://t.co/caePqAhQYb

Het financiële verkeer van negen Noord-Koreaanse banken en de rekeningen van 26 personen worden bevroren. Het gaat daarbij om personen die zaken doen op bijvoorbeeld het vlak van textiel, visserij, handwerk en ICT. De sancties volgden op de zesde en zwaarste kernproef die het regime van Kim Jong-un begin september uitvoerde.

De sancties moeten Noord-Korea verder isoleren en onder druk zetten zijn provocatieve gedrag te staken. Het nieuwe decreet moet de "bronnen van inkomsten die de Noord-Koreaanse inspanningen financieren om de dodelijkste wapens die de mensheid kent te ontwikkelen, afsnijden", zei de Amerikaanse president.

"Buitenlandse banken zullen een duidelijke keuze hebben: ofwel met ons zaken doen ofwel met Noord-Korea."

Trump zei dinsdag dat er een "militaire optie" op tafel ligt om een einde te maken aan de spanningen met Noord-Korea. Die optie zou vernietigend zijn voor Pyongyang, aldus het staatshoofd.

Donald Trump gaat Puerto Rico bezoeken

Het Amerikaanse eiland Puerto Rico zit volgens president Donald Trump "zwaar in de problemen" nu orkaan Maria er enorme schade heeft aangericht. Trump schreef in een serie tweets dat er een oplossing moet worden gevonden voor de miljardenschuld van de autoriteiten op het eiland. De miljarden schuld die Puerto Rico heeft aan Wall Street en de banken worden "heronderhandeld".

De Amerikaanse president kondigde dinsdag aan dat hij het eiland gaat bezoeken, dat grote schade heeft opgelopen door Maria. "Puerto Rico heeft veel geld nodig" vertelde Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis. "We hebben al massale hoeveelheden voedsel en water en andere goederen naar Puerto Rico gestuurd en we blijven dat doen ieder volgend uur." Volgende week moet het bezoek plaatsvinden.

Orkaan Maria trok een spoor van vernieling over het Caribische eiland. Het leeuwendeel van de 3,4 miljoen inwoners zit na vijf dagen nog steeds zonder elektriciteit en stromend water. Ook zijn veel kabels en telefoonlijnen vernield, wat communicatie tussen overlevenden en reddingswerkers bemoeilijkt. Inmiddels hangt de eilandbewoners een nieuwe crisis boven het hoofd: een grote stuwdam dreigt te bezwijken.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Texas & Florida are doing great but Puerto Rico, which was already suffering from broken infrastructure & massive debt, is in deep trouble..
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...It's old electrical grid, which was in terrible shape, was devastated. Much of the Island was destroyed, with billions of dollars....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...owed to Wall Street and the banks which, sadly, must be dealt with. Food, water and medical are top priorities - and doing well. #FEMA

Twitter verwijdert tweets Trump niet omdat ze 'nieuwswaardig' zijn

De tweets waarin president Trump Noord-Korea bedreigt, worden niet door Twitter verwijderd omdat ze 'nieuwswaardig' zijn. Het bedrijf werd opgeroepen de tweets weg te halen. Ze zouden in strijd zijn met de voorwaarden van Twitter, meldt The Guardian.

Trump tweette in reactie op de toespraak van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho dat, wanneer de minister zou doorgaan met het "echoën" van president Kim-Jong un, Noord-Korea "niet lang meer zal bestaan".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won't be around much longer!

In de voorwaarden van Twitter staat dat het sociale medium niet mag worden gebruikt voor het uiten van gewelddadige bedreigingen, direct of indirect. Daarom werd de tweet van Trump door velen, waaronder de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, gezien als een schending van deze voorwaarden.

In een serie tweets zegt Twitter nu dat de tweets van Trump niet worden weggehaald, omdat er met meerdere factoren rekening wordt gehouden. Deze tweets zijn volgens twitter 'nieuwswaardig' en dienen het algemeen belang. Daarom worden ze niet verwijderd. "Twitter hecht waarde aan transparantie en wil mensen op de hoogte houden van wat er gebeurt in de wereld."

Zes adviseurs Trump gebruikten privémail

Ten minste zes adviseurs van president Trump hebben hun privémail gebruikt voor overheidszaken, meldt The New York Times.

Het nieuws komt een dag nadat duidelijk werd dat schoonzoon Jared Kushner zijn privé-account gebruikte om regeringszaken te bespreken. Maar ook stafchef Reince Priebus, topstrateeg Steve Bannon en dochter Ivanka Trump gebruikten soms hun privémail.

Clinton

In de verkiezingscampagne in 2016 viel Trump zijn rivaal Hillary Clinton meerdere malen aan omdat zij haar privé-account had gebruikt voor officiële correspondentie tijdens haar periode als minister van Buitenlandse Zaken onder Obama.

Het is niet illegaal voor Amerikaanse overheidsambtenaren om gebruik te maken van hun privémail, zolang ze werkgerelateerde berichten doorsturen naar hun officiële account. Ze worden echter wel geacht hun overheidsmail te gebruiken voor hun officiële taken zodat de conversaties kunnen worden toegevoegd aan het officiële archief.

Vervanging Obamacare lijkt opnieuw te sneuvelen

De vervanging van Obamacare lijkt opnieuw te sneuvelen, nog voor de Senaat over de wetgeving heeft gestemd. Senator Susan Collins heeft gezegd dat ze de nieuwe wetgeving die Obamacare moet vervangen niet steunt. Ze is daarmee de derde Republikeinse senator die tegen het nieuwe zorgverzekeringsstelsel stemt, na John McCain en Rand Paul.

Deze week stemt de senaat opnieuw over het wetsvoorstel dat Obamacare moet vervangen. Vorige week zei senator McCain dat hij de nieuwe wetgeving, die nog niet doorgerekend is en waarvan de gevolgen nog niet bekend zijn, niet gaat steunen. Zijn tegenstem was doorslaggevend bij de vorige stemming over de vervanging van Obamacare.

Lees ook: Redt de Republikein John McCain wederom Obamacare?

De Republikeinen willen dat er voor 30 september gestemd wordt over de wet. Dan loopt een wettelijk termijn af waarbinnen de Republikeinen slechts 51 stemmen nodig hebben om de wetgeving goed te keuren. Samen met de stem van vicepresident Mike Pence hebben ze 52 senaatszetels, maar als er drie Republikeinen afhaken, hebben ze geen meerderheid meer.

Senator Susan Collins heeft aangekondigd tegen de vervanging van Obamacare te stemmen. Foto Yuri Gripas/Reuters