Voormalig partijprominent Petry verlaat AfD definitief

Maandag maakte Petry bekend geen deel te willen uitmaken van Bondsdagfractie van de AfD. Nu stapt ze definitief uit de partij.

Frauke Petry pakte haar spullen en verliet maandag direct na het bekendmaken van haar beslissing de persconferentie.
Frauke Petry pakte haar spullen en verliet maandag direct na het bekendmaken van haar beslissing de persconferentie. Foto Thorsten Wagner/EPA

Frauke Petry heeft aangekondigd dat ze haar lidmaatschap van de AfD helemaal opzegt. “Het is duidelijk dat deze stap zal volgen,” zei Petry dinsdag in Dresden volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Petry is partijvoorzitter en voormalig partijleidster van de AfD.

Onverwacht

Maandag maakte Petry tijdens een persconferentie bekend dat ze geen deel wil uitmaken van de Bonsdagsfractie van het AfD. De andere partijleden werden door dit nieuws verrast. Petry had haar beslissing niet van tevoren besproken met de partij.

Na haar mededeling pakte Petry meteen haar spullen en verliet de persconferentie. Daarop eiste Alice Weidel, de lijsttrekker van de partij, Petry’s vertrek.

Lees ook: De AfD? Die heeft vele gezichten. Partijprominenten baren opzien met uitlatingen over ‘omvolking’ en ‘quota-neger’, maar de meeste gewone AfD’ers hebben daar niks mee.

Petry zei niet per wanneer ze de partij gaat verlaten. Ze blijft in de Bondsdag als onafhankelijk parlementslid. Ook zei ze niet of ze een nieuwe partij wil oprichten.

Wel heeft de ex-topvrouw het ambt van fractievoorzitter in de parlementaire deelraad van Saksen neergelegd. Samen met secretaris Uwe Wurlitzer en plaatsvervangend fractievoorzitter in Saksen Kirsten Muster stappen de drie daar uit de partij. Ze behouden hun zetel en gaan onafhankelijk verder.