Treinkaping de Punt

‘Onrechtmatige beïnvloeding getuigen door Defensie’

Het ministerie van Defensie maakt zich schuldig aan beïnvloeding van de oud-mariniers die getuigen in een civiel proces tegen de staat. Dat heeft advocaat Liesbeth Zegveld, van nabestaanden van twee treinkapers die omkwamen bij de gijzelingsactie bij De Punt in 1977, deze dinsdag verklaard. De nabestaanden claimen dat Max Papilaja en Hansina Uktolseja destijds zijn gedood ofschoon zij al buiten gevecht waren gesteld. Zegveld overweegt nu stappen tegen Defensie wegens een ‘onrechtmatige daad’. De getuigen zeiden maandag dat advocaat Geert-Jan Knoops, die is ingeschakeld door Defensie, hen heeft laten luisteren naar geluidsbanden van de actie om hen voor te bereiden op het proces.

Marinier ‘5D’ herinnert zich weinig pagina 11