MPA

‘Varkensschandaal vele malen groter’

Het schandaal met hormoonvarkens was in 2002 veel groter dan door de overheid werd gecommuniceerd, blijkt uit onderzoek van De Correspondent. In het MPA-schandaal over met hormonen besmet varkensvlees werden door de Nederlandse overheid onvoldoende maatregelen genomen om de voedselveiligheid te waarborgen. Bovendien gaf men niet voldoende openheid over de omvang van de besmetting, schrijft De Correspondent op basis van eigen onderzoek. Het schandaal in 2002 ging over de besmetting van varkens, die via veevoer het synthetische hormoon MPA binnenkregen. Afvalwater van het farmaceutische bedrijf Wyeth, dat het gif bevatte, werd door een Belgisch afvalverwerkingsbedrijf als zoetstof doorverkocht aan veevoerproducenten. De stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. Toen in 2002 de besmetting bekend werd, was dat slechts het topje van de ijsberg, aldus De Correspondent. Zo was de verspreiding van de vervuiling in de varkenssector groter dan het kabinet destijds aan de Tweede Kamer heeft gemeld. Strikte naleving van de regels had volgens de site geresulteerd in de ruiming van veel meer dieren: een kleine zes miljoen, in plaats van de tienduizend varkens die in 2002 werden geruimd. Verder kwam het schadelijke MPA ook terecht in andere voedselproducten. (NRC)