‘Mislukt’ Kamerlid Berckmoes rekent in boek af met VVD en Zijlstra

Ybeltje Berckmoes
Ybeltje Berckmoes Foto ANP

Bijna was Ybeltje Berckmoes na de verkiezingen in maart dit jaar geruisloos verdwenen in de parlementaire geschiedenis – precies zoals ze in 2011 de Tweede Kamer betrad. Maar op het allerlaatste moment kreeg het VVD-Kamerlid de volle aandacht van de parlementaire pers. Volgens haar dreigde Europa te verworden tot ‘Eurabia’, een term die doorgaans wordt gebruikt door Geert Wilders om de ‘islamisering’ van het continent aan te geven.

Haar eruptie was oprecht, beschrijft de inmiddels ex-VVD’er in haar net verschenen boek (Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn). Haar verklaring: fractieleider Halbe Zijlstra maakte haar het leven „zo ongelooflijk zuur” dat ze wel in het openbaar móést zeggen wat ze echt vindt.

In haar terugblik rekent Berckmoes af met de VVD en Zijlstra in het bijzonder. Wel erkent ze mislukt te zijn als parlementariër. Bij haar eerste functioneringsgesprek zegt Zijlstra: „Hoe ben jij in godsnaam Kamerlid geworden?” Dat is een interessante vraag. Van bewuste, laat staan grondige, selectie was in ieder geval geen sprake. Precies zo werd Berckmoes eerder gemeenteraadslid in haar woonplaats Den Helder. „Ineens zat ik erin. Dat was helemaal niet de bedoeling.” (NRC)