Recensie

Recensie Film

Meisje Djamila terug naar school

Komedie In ‘Misfit’ speelt vlogster en zangeres Djamila Julia, die na een verhuizing uit de VS haar draai moet zien te vinden op een nieuwe school. De film lijkt in elkaar geknutseld in een tussenuur.

Vlogster en zangeres Djamila als Julia.
Vlogster en zangeres Djamila als Julia.

De trailer van Misfit is al meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube, opvallend voor een Nederlandse highschool-komedie. Waarschijnlijk omdat de film een vehikel is voor vlogster en zangeres Djamila; de 25-jarige die online ruim 760.000 abonnees heeft en onder naam Meisje Djamila snoep proeft, slijm maakt en zich gedraagt als een enthousiaste tiener.

In Misfit speelt ze Julia, die na een verhuizing uit de Verenigde Staten door de populaire meisjes op haar nieuwe school wordt buitengesloten, hoewel ze de juiste kleding en make-up draagt en veel meer onlinevolgers heeft. Er is natuurlijk enige jaloezie in het spel en ‘squads’ of uiteenlopende groepjes in deze middelbare school positioneren zich vooral via Snapchat, Instagram, vlogs en een groot tv-scherm in het midden van de school. Julia wordt gelukkig met open armen ontvangen door de buitenbeentjes op school.

Het scenario en de dialogen in Misfit lijken in elkaar geknutseld in een tussenuur: een highschool-parodie met opzichtige sluikreclame die op geen enkel moment origineel of geestig is. In Julia’s school lopen naast BN’ers en bekende vloggers ook gewone pubers rond. Leuk, maar als je Julia’s mede-acteurs in het slot tussen ‘schoolgenoten’ ziet staan die echt de acne nog niet volledig zijn ontgroeid, wordt ook pijnlijk duidelijk hoe gek het eigenlijk is als twintigers zich in films of vlogs gedragen als tieners.