‘Koerden stemmen voor afscheiding van Irak’

Volgens de stemcommissie in Erbil heeft 90 procent van de Koerden voor onafhankelijkheid gestemd.

Een man neemt een foto van zijn vrouw met haar stembiljet
Een man neemt een foto van zijn vrouw met haar stembiljet Foto Khalid Mohammed/AP

Bij het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum in Irak heeft een ruime meerderheid voor vóór gestemd. De kiescommissie in de noordelijke stad Erbil schat op basis van de eerste tellingen dat 90 procent van de Koerden voor afscheiding is, meldt Reuters.

De definitieve uitslag wordt binnen enkele dagen verwacht. Ondanks dreigementen van de Iraakse regering om niet te gaan stemmen, ging 72 procent van de vijf miljoen stemgerechtigden naar de stembus. In Erbil gingen mensen na het stemmen de straat op om te feesten en in Kirkuk werd een avondklok ingesteld na sluiting van de stembussen. In die stad wonen naast Iraakse Koerden ook veel Arabieren.

Ongrondwettelijk

Hoewel het referendum niet bindend is, wil de Koerdische leider Masoud Barzani de opnieuw gaan onderhandelen met de Iraakse regering in Bagdad over een onafhankelijke Koerdische staat. Maar de Iraakse premier Haider al-Abadi staat niet open voor onderhandelingen, zei hij in een toespraak: “We zijn niet klaar voor een discussie of een dialoog over de uitkomsten van dit referendum, omdat het ongrondwettelijk is.” Wanneer het noorden van Irak onafhankelijk wordt, raakt Irak veel van zijn olievoorraad kwijt.

Lees ook: De reportage van onze correspondent in Erbil: Koerden hoopvol naar de stembus ondanks druk uit Turkije en Iran

Ook buurlanden Iran en Turkije, waar veel Koerden wonen, waren fel tegen het referendum. Iran sloot de grens met Noord-Irak en de Turkse president Erdogan dreigde de belangrijkste olieleiding af te sluiten en sloot een militaire interventie niet uit.

De Iraakse premier zegt dat het referendum een dreiging is voor Irak: “We zullen alle maatregelen nemen om de eenheid van Irak te garanderen en alle Irakezen te beschermen.” Ook de Verenigde Staten en de Verenigde Naties waren tegen het referendum, zij noemden het eenzijdig en potentieel destabiliserend.

Midden-Oostencolumnist Carolien Roelants legt in deze video uit waar de verdeeldheid van de Koerden vandaan komt, maar waarom Turkije en Iran het referendum toch vrezen.