Inreisverbod treft nu ook N-Korea en Venezuela

VS

Niet alleen inwoners van islamitische landen, ook burgers van Noord-Korea en diplomaten en hun gezinnen uit Venezuela krijgen te maken met Amerikaanse inreisbeperkingen. Zondag kondigde president Trump een nieuw, permanent inreisverbod af dat twee eerdere, soortgelijke tijdelijke maatregelen vervangt. Het verbiedt het afgeven van nieuwe visa aan vrijwel alle burgers van Iran, Libië, Syrië, Jemen en Somalië en geldt nu ook voor Tsjaad, terwijl Soedan van de lijst is geschrapt.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is het nieuwe verbod tot stand gekomen na een herziening van visum- en veiligheidsprocedures. Landen die volgens de VS te laks te werk gaan of te weinig gegevens overlegden, kwamen op de lijst. „Ik moet handelen om de veiligheid en de belangen van de Verenigde Staten te beschermen”, aldus Trump in een zondag uitgegeven verklaring.

Het nieuwe inreisverbod doorkruist de rechtsgang van Trumps eerdere inreisbeperkingen. In juni besloot het Hooggerechtshof dat het verbod dat Trump in maart afkondigde grotendeels in werking mocht treden terwijl bepaald werd of het legitiem was. De hoorzittingen die hierover volgende maand zouden worden gehouden, werden maandag afgelast.

Vanaf het eerste inreisverbod, dat Trump afkondigde pal na zijn aantreden in januari en dat voor internationale chaos op luchthavens zorgde, zijn de maatregelen telkens juridisch aangevochten. Dat zal nu vermoedelijk opnieuw gebeuren. Voor critici als de burgerrechtenbeweging ACLU houdt ook dit nieuwe verbod, ondanks de toevoeging van Noord-Korea en Venezuela, verband met Trumps campagnebelofte moslims de toegang tot de VS te ontzeggen.