Feyenoords avontuur lijkt treurtocht

Champions League Feyenoord was tegen Napoli net als twee weken eerder tegen Manchester City volledig machteloos. Het verloor in Italië met 3-1.

Steven Berghuis gaat naar de grond na een duel met Faouzi Ghoulam (links) en Kalidou Koulibaly (midden) van Napoli. Wederom waren de Rotterdammers kansloos in de Champions League.Foto ANP Pro Shots
Steven Berghuis gaat naar de grond na een duel met Faouzi Ghoulam (links) en Kalidou Koulibaly (midden) van Napoli. Wederom waren de Rotterdammers kansloos in de Champions League.Foto ANP Pro Shots

In een troosteloos decor, in een wedstrijd die nooit serieus wilde ontbranden, heeft Feyenoord met 3-1 verloren van Napoli. Zelden wilde het Italiaanse ensemble de derde versnelling verlaten en doortrappen naar de vijfde. Nodig was dat ook niet tegen dit Feyenoord, dat werd afgestraft voor defensief geblunder en angstvallig terugspeelballen-voetbal.

Het Life is life van Opus klinkt een half uur voor de aftrap in het machtige maar slechts voor een derde gevulde San Paolo, waar Diego Maradona altijd een beetje aanwezig is. Het is een van de mooiere momenten rond dit tweede duel in groep F van de Champions League, waarin het krachtsverschil aanzienlijk was.

Lees ook onze reportage uit Napels: De hemel is blauw, want God is fan van Napoli.

Het kampioenselftal van vorig seizoen stort voor je ogen in elkaar de afgelopen weken, met als laatste blessure-slachtoffers verdediger Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden – die op krukken het stadion verliet met een gekwetste kuit. Spits Nicolai Jørgensen is al langer geblesseerd. Slechts vijf spelers van de kampioensploeg beginnen dinsdagavond in de basis, de vervangers zijn bijna allemaal van mindere kwaliteit.

Een treurtocht

Feyenoords Champions League-avontuur wordt langzaam aan een treurtocht, als figurant, spartelend in de viskom van de elite. Zeven doelpunten tegen na twee duels, slechts één gemaakt. En in Napels zonder het Legioen, niet welkom na de rellen in Rome in 2015. Het is een zielloze aanblik, zo’n leeg uitvak, omhangen met netten, in een angstig leeg betonnen stadion, het veld zo ver weg door de sintelbaan. Het is ook geen Europese publiekstrekker, dit Feyenoord.

San Paolo is een fort, inclusief barricaden en politie-inzet op iedere hoek. Feyenoord-fans hadden kort na de loting al vliegtickets geboekt en besloten af te reizen, ondanks de oproep weg te blijven. Zo’n 150 waren er in Napels, slechts enkelen zouden in het stadion zijn gekomen. Na de champagne heeft het verval ingezet bij Feyenoord, met nu vier nederlagen in de laatste vijf wedstrijden. Na zeven minuten slaat Napoli toe uit de omschakeling, balverlies van Jens Toornstra, Sofyan Amrabat grijpt te halfslachtig in en weg is Lorenzo Insigne. Boem, perfect geplaatst afstandsschot, 1-0.

Een gelegenheidsduo begint achterin bij Feyenoord, gevormd door Jeremiah St. Juste en Renato Tapia. Zie de slippertjes van Tapia, zoveel risico in de passing, zo laconiek, alsof hij in de verdediging van een schoolelftal staat. Het is houd-je-hart-vast-uitverdedigen. Het wordt afgestraft als Tapia halverwege de tweede helft sierlijk een Napolitaan probeert uit te spelen – het gaat faliekant mis, José Callejón profiteert, 3-0.

Strafschop

Feyenoord componeert zijn eigen drama, door persoonlijke fouten. De 2-0 viel kort na rust, nadat de onzekere back Kevin Diks een waardeloze terugspeelbal gaf op doelman Brad Jones, de Belg Dries Mertens pikt op en scoort. Eén moment van geloof was er in een opleving, de strafschop toen de marge nog twee was. Maar Toornstra’s inzet werd gestopt door doelman Pepe Reina. Weer een gemiste penalty, net als zaterdag tegen NAC.

Napoli heeft alles waaraan het Feyenoord momenteel ontbreekt. Het is doorgaans verrukkelijk voetbal, verbluffend, vol vuur. Zo rauw en chaotisch als de stad is, zo verzorgd en gestructureerd opereert Napoli. Hoog baltempo, bijna alles over de grond, driehoekjes, korte passes. Verticaal-voetbal, wordt het genoemd: altijd voorwaarts. Manchester City-coach Pep Guardiola zei het maandag, „Napoli behoort tot de drie, vier, vijf beste teams ter wereld”. Al viel dat dinsdagavond mee, tegen dit Feyenoord was zeventig tot tachtig procent voldoende.

Opgevoerde brommertjes

Het is een heerlijk aanvalstrio, de drie doelpuntenmakers, Mertens, Insigne, Callejón – samen goed voor zestig goals vorig seizoen in de Serie A. De opgevoerde brommertjes van Napoli. Links en rechts kronkelen ze door de gaten van Feyenoord, als ware het de krappe straatjes in Napels. Met Insigne, het onstuitbare straatschoffie – een scugnizzo, zoals ze het in het Napolitaans noemen. Dit zijn het type spelers die ze hier omarmen.

De goal van Amrabat in blessuretijd was enkel voor het scorebord. De derde plek – en daarmee doorstroming in de Europa League – lijkt het enige waar Feyenoord zich nog aan kan vastklampen. De dubbelluik met Sjachtar Donetsk wordt daarin cruciaal, 17 oktober in de Kuip en twee weken later in Oekraïne. Het Champions League-kaarsje van Feyenoord dooft langzaam uit, voor het serieuze werk nog moet beginnen.