DSW verlaagt premie en eigen risico voor 2018

De zorgverzekeraar is de eerste die de nieuwe kosten bekendmaakt. Den Haag verwacht juist dat de meeste mensen meer gaan betalen voor hun zorgverzekering.

Het hoofdkantoor van zorgverzekeraar DSW in Schiedam.
Het hoofdkantoor van zorgverzekeraar DSW in Schiedam. Foto Lex van Lieshout/ANP

Klanten van zorgverzekeraar DSW gaan in 2018 in totaal 6 euro minder betalen voor hun basisverzekering. Ook verlaagt de verzekeraar uit Schiedam het verplichte eigen risico met 10 euro naar 375 euro. DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe zorgpremie bekendmaakt.

Het kabinet en de formerende partijen in Den Haag gaan juist uit van hogere zorgpremies voor volgend jaar. Maar volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 uiteindelijk mee te vallen. De ontwikkeling van de lonen en prijzen in de zorg is gunstiger verlopen dan aanvankelijk gedacht, stelt de zorgverzekeraar. Ook zet DSW extra reserves in om de premie iets te kunnen verlagen. DSW-bestuursvoorzitter Chris Oomen sloeg vorige maand juist nog alarm vanwege een tegenvaller van 400 miljoen euro in de zorg. Hij waarschuwde toen voor een premiestijging. Nu stelt DSW dat Den Haag uitgaat van verkeerde en verouderde cijfers.

Lees ook dit artikel met acht vragen en antwoorden over zorgkosten: Ook bij lager eigen risico moet de zorgrekening worden betaald

Bij DSW betalen klanten in 2018 1.290 euro voor hun basisverzekering, oftewel 107,50 euro per maand. Daarmee is de maandpremie twee kwartjes lager dan in 2017. Het eigen risico wordt verlaagd omdat er volgens DSW “geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico”. De verzekeraar zegt voorstander te zijn “van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen”.

Het eigen risico wordt wettelijk vastgesteld – daar gaat de politiek over - terwijl verzekeraars de hoogte van de premie voor de ziektekostenverzekering vaststellen. Maar een uitzonderingsregel maakt mogelijk dat verzekeraars het eigen risico toch voor hun verzekerden kunnen verlagen, zolang de patiënten naar artsen gaan waarmee de verzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt.

‘Bemoedigend signaal’

Volgens vergelijkingssite Zorgkiezer.nl legt DSW de lat voor de andere zorgverzekeraars erg hoog. “Die zullen nu proberen om zo dicht mogelijk met hun premie bij DSW in de buurt te komen”, zegt woordvoerder Peter Ruys. Of dit lukt is mede afhankelijk van de eigen reserves, stelt Ruys: “CZ heeft relatief veel reserves, terwijl Menzis er financieel een stuk minder goed voor staat.”

Directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland noemt de aankondiging van DSW “een eerste aanzet om de zorgkosten omlaag te krijgen”. Zij vindt het een “bemoedigend signaal, na jaren waarin alles alleen maar duurder werd”. De Patiëntenfederatie roept de andere zorgverzekeraars op “dit goede voorbeeld” te volgen.

DSW is volgens Zorgkiezer.nl altijd de eerste met het bekendmaken van de nieuwe premie. “Daarmee willen ze een statement maken: de grote jongens hebben kennelijk meer moeite om de boel te berekenen, maar zo ingewikkeld is het niet”, aldus Ruys. Wel speelt DSW volgens hem een spannend spel: “Voor iedere extra klant die je binnenhaalt, moet je extra reserves aanhouden. Als mensen nu massaal naar DSW zouden overstappen, lukt het misschien niet om voldoende reserves op te bouwen.”

Vorig jaar steeg de zorgpremie van verzekeraar DSW juist. Alle Nederlandse zorgverzekeraars moeten voor 12 november hun premie bekendmaken.

Wetsvoorstel

Dinsdag stemmen zowel de Tweede als de Eerste Kamer over een wetsvoorstel van demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) om het eigen risico voor 2018 niet te verhogen en op 385 euro te houden. Dat voorstel heeft zij op verzoek van de formerende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) opgesteld.

De ‘nieuwe oppositie’ verzette zich maandagavond fel tegen deze ‘reparatiewet’. Ook de oppositie (PVV, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Pus, SGP, Denk, Forum voor Democratie) wil niet dat het eigen risico verder stijgt, maar zij wil veel verder gaan: deze partijen betoogden collectief dat het eigen risico in eerste instantie met 100 euro moet worden verlaagd. Ook zou het mechanisme dat het eigen risico automatisch oploopt met de stijgende zorgkosten moeten worden losgelaten.

De negen oppositiepartijen zijn opvallend eendrachtig in hun verzet tegen de wijze waarop de formerende partijen met de kwestie zijn omgegaan. Een drietal amendementen op de noodwet van Schippers krijgt van links tot rechts steun van alle 74 oppositieleden – al deden SGP en Forum voor Democratie niet mee aan het debat maandagavond.