Recensie

Recensie

De Stijl en Legopixels

Het nieuwe Lego House lijkt wel ontworpen door een lid van De Stijl.

Maison d’Artiste van Van Doesburg en Van Eesteren, 1923 (links) en Lego House van Bjarke Ingels, 2017 (rechts).
Maison d’Artiste van Van Doesburg en Van Eesteren, 1923 (links) en Lego House van Bjarke Ingels, 2017 (rechts). Foto’s De Lakenhal en Lego

De directie van Lego hoefde waarschijnlijk niet lang na te denken over de architect van het Lego House in het Deense stadje Billund: Bjarke Ingels. Ingels (1974) is met zijn bureau BIG niet alleen de beroemdste architect van Denemarken, maar ontwerpt ook regelmatig pixelarchitectuur. En ‘pixels’ zijn in wezen grote legostenen, zo laten de vele gebouwen met uitstekende dozen uit recente jaren zien.

Ingels vond zelf ook dat het Lego House hem op het lijf was geschreven. „Als BIG was opgericht met het doel om één enkel gebouw te bouwen, dan zou dit het Lego House zijn”, zei hij.

Met het Lego House, waarvan nu al een bouwdoos te koop is in de serie Lego Architecture, heeft Ingels voldaan aan de verwachtingen. Het nieuwe bezoekerscentrum van Lego, dat donderdag wordt geopend, is een superpixelgebouw. Het bestaat uit 21 reusachtige blokken die een heuvel vormen. Het topblok heeft acht ringen op het dak, zodat het ook op Google Earth als legoblok herkenbaar is.

De blokkenheuvel van Lego is vanzelf ook een terrassenheuvel, en bijna alle terrassen zijn geschilderd in heldere kleuren. Hierdoor doet het Lego House, meer dan welk modieus pixelgebouw dan ook, denken aan de moeder aller pixelarchitectuur: La Maison d’Artiste, in 1923 ontworpen door Cornelis van Eesteren en Theo van Doesburg, de grondlegger van De Stijl. Van dit beroemde, nooit gebouwde kunstenaarshuis in primaire kleuren maakten de twee een model dat Le Corbusier langdurig bestudeerde op een tentoonstelling van De Stijl in Parijs. Dit model is in de vuilnisbak terechtgekomen, maar onlangs zijn twee metershoge modellen van La Maison d’Artiste gemaakt. Een hiervan stond afgelopen zomer op het Gerecht in Leiden om te vieren dat De Stijl dit jaar precies een eeuw geleden werd opgericht.

Met een wirwar van uitkragende, bijna zwevende dozen is het eerste pixelontwerp aller tijden moeilijk te overtreffen. Van buiten gezien evenaart ook Ingels legogebouw in Billund La Maison d’Artiste niet: anders dan het ruimteschip voor kunstenaars staat Ingels’ blokkenheuvel stevig op de grond. Maar binnen in het Lego House zweven de blokken des te meer: in de grote entreehal van 2.000 vierkante meter is het alsof enorme legostenen hoog boven de hoofden van de bezoekers vliegen.