Constructiefout Eindhoven

Risicovolle vloeren geïnventariseerd

Meerdere gebouwen in Nederland hebben mogelijk dezelfde bouwconstructie als de in mei ingestorte parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven. Het gaat om vloeren van betonplaten uit de fabriek in combinatie met een laag beton die daar ter plekke op gestort wordt. De aansluiting tussen de twee betonlagen is kwetsbaar.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt gemeenten om hun gebouwen met deze constructie te inventariseren. Ook moeten gemeenten alert zijn bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

De constructiefout kwam aan het licht door onderzoek van onderzoeksbureau TNO en adviesbureau Hageman naar het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. Maandag maakte Eindhoven Airport bekend dat de vloeren van de parkeergarage in aanbouw niet sterk genoeg waren.

De druk op de vloeren was die dag extra groot vanwege de warmte. Door de zon werd de bovenkant van de vloer warmer dan de onderkant waardoor er extra trekkracht aan de onderzijde ontstond. Hierdoor scheurde de vloer van de vierde verdieping en kwam de verdieping naar beneden. Door het gewicht stortten ook de andere verdiepingen in. Er raakte niemand gewond.