Albumoverzicht: Gedroomde klassieke muziek met durf

De NRC-recensenten beluisterden deze week ‘Theatre of the World’, ‘Godspeed You! Black Emperor’ en het eerste deel van de Mozart-reeks van Menahem Pressler.

  • ●●●●

    Los Angeles Philharmonic o.l.v. Reinbert de Leeuw: Louis Andriessen’s Theatre of the World

    Los Angeles Philharmonic o.l.v. Reinbert de LeeuwOpera: Athanasius Kircher staat te boek als de laatste universele renaissancemens. Met recht: hij schreef zo’n veertig dikke folianten vol over uiteenlopende thema’s als religie, wiskunde, hiërogliefen en muziektheorie. Interessante figuur voor een opera, dacht componist Louis Andriessen. In zijn ‘grotesque stagework’ Theatre of the World stuurt hij de zeventiende-eeuwse wetenschapper-fantast op een surrealistische reis door ruimte en tijd. Wie deze opname van de wereldpremière beluistert, moet het stellen zonder de hallucinante animaties van de Quay Brothers of de regie van Pierre Audi. Niet erg, want ook zonder beeld blijft Andriessens muziek overeind.

    Tragikomische dodenmarsjes en een tango-pastiche gaan een grillig verbond aan met daverende klokakkoorden en swingende jazzcombo’s in een virtuoos-bizarre mengelmoes van stijlen. Bariton Leigh Melrose portretteert een Kircher uit een stuk. Zangeres Cristina Zavalloni levert met een stem als laserlicht vocale magie in de liederen. tussen de scènes. Onder Reinbert de Leeuw blijkt het Los Angeles Philharmonic het gedroomde Andriessen-orkest. Joep Christenhusz

  • ●●●●

    Menahem Pressler: Mozart

    Menahem PresslerKlassiek: Je moet het maar durven: op je 92ste beginnen aan het opnemen van alle werken voor piano solo van Mozart. Het doet denken aan dirigent Pierre Monteux, die als 86-jarige voor een kwart eeuw tekende bij het London Symphony Orchestra, met in die overeenkomst ook nog een optie voor eenzelfde contract daarna. Maar pianist Menahem Pressler is nu eenmaal een rasoptimist. Ruim een halve eeuw was hij de drijvende kracht achter het beroemde Beaux Arts Trio. Na de opheffing ervan zo’n tien jaar terug vond hij zichzelf - halverwege de tachtig inmiddels - opnieuw uit als solist.

    Het eerste album in Presslers Mozart-reeks met de Dertiende en Veertiende Pianosonate en de Fantasie KV.475 is van een verslavende diepgang. Hier musiceert een mens die heeft geluisterd, gezien, gevoeld, geleefd, gevierd en geleden, en die elke noot laat klinken alsof zij een eigen universum bewoont. Joost Galema

  • ●●●●●

    Godspeed You! Black Emperor: Luciferian Towers

    Godspeed You! Black EmperorPop: De duivel is overal, als we de Canadese anarchistische muziekcommune Godspeed You! Black Emperor mogen geloven. Al 23 jaar maken ze hun zwaarmoedige soundtrack voor een barre werkelijkheid, in een bezetting die schrille violen en hypnotiserende ritmes in stelling brengt voor een betere wereld. Godspeeds zesde album ‘Luciferian Towers’ komt met een manifest waarin het achttal eist dat het militair-industrieel complex wordt afgebroken, grenzen worden opgeheven en machthebbers de mond wordt gesnoerd. Onrealistisch als dat eisenpakket mag lijken, ademt hun muziek een diep geloof in eigen kunnen dat in vier breed uitwaaierende muziekstukken wordt opgestapeld, waarbij ze de welgekozen dissonant niet uit de weg gaan. In de bezwerende instrumentale schotschriften Bosses Hang en Anthem for No State krijgt hun fanatisme vleugels en dringt er soms een straaltje licht door in de doem en duivelsuitdrijving. Jan Vollaard