Woede na oproep Trump over knielende sporters

Verenigde Staten Amerikaanse sportwereld reageert massaal op uitspraken van president.

Spelers van de Kansas City Chiefs knielen tijdens het volkslied.
Spelers van de Kansas City Chiefs knielen tijdens het volkslied. Foto Sean M. Haffey/AFP

Opnieuw leiden uitspraken van Donald Trump tot ophef, deze keer in de Amerikaanse sportwereld. Tijdens een bijeenkomst in Alabama sprak de president zich uit tegen sporters die „geen respect tonen voor onze vlag”. Hij riep eigenaren van clubs in het American football op deze spelers te ontslaan. „Get that son of a bitch off the field right now, he’s fired!”, zei hij onder luid gejuich.

Trump reageert hiermee op het protest van American-footballspeler Colin Kaepernick, de quarterback van San Francisco. Sinds vorig jaar weigert hij te blijven staan tijdens het volkslied, vanwege de onderdrukking van „zwarte en andere niet-witte mensen”. Meer spelers knielen tijdens het volkslied, uit protest tegen het politiegeweld tegen vooral zwarte Amerikanen.

De National Football League (NFL) reageerde ontstemd op Trumps uitspraken. Volgens NFL-baas Roger Goodell zaait Trump verdeeldheid en heeft hij geen respect voor de sporters. Eric Winston, voorzitter van de spelersorganisatie in de NFL, noemde de uitspraken „een klap in het gezicht voor de helden van de burgerrechtenbeweging”. Ook buiten het American football reageerden bekende Amerikanen op de uitspraken van de president, onder wie ex-basketballer Kobe Bryant en zanger Stevie Wonder.

Niet staan, maar knielen pagina S9