Anthony Weiner krijgt 21 maanden voor sexting

Het voormalige congreslid voor de Democratische Partij bekende in mei foto’s te hebben gestuurd naar een 15-jarig meisje.

Anthony Weiner komt aan in de rechtszaal
Anthony Weiner komt aan in de rechtszaal Foto Spencer Platt/AFP

Anthony Weiner, voormalig congreslid voor de Amerikaanse Democraten, is maandag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, meldt persbureau AP. Weiner had “ongeoorloofd” contact met een 15-jarig meisje via Skype en Snapchat. Weiner zei in de rechtszaal huilend al lange tijd ziek te zijn.

Weiner vroeg het meisje onder meer haar lichaam te laten zien en seksuele handelingen uit te voeren. Ook stuurde hij foto’s van zijn geslachtsdelen, alleen verhuld door een onderbroek. In mei bekende hij, waarna de openbaar aanklager 27 maanden cel eiste. Hij zei toen niet in hoger beroep te willen gaan tegen een dergelijke veroordeling. Weiner moet zich op 8 november melden bij de gevangenis.

Lees ook: Weiner, de Donald Trump van links

Weiner kwam eerder in opspraak toen hij in 2011 seksueel getinte foto’s rondstuurde. Hierna moest hij gedwongen aftreden als congreslid. Twee jaar later was Weiner goed op weg om burgemeester van New York te worden, maar na een tweede sextingschandaal eindigde hij met amper vijf procent van de stemmen. Hij zou een halfjaar een online relatie hebben gehad met een 22-jarige vrouw.

Vorig jaar werden de schandalen rondom Weiner zelfs onderdeel van de presidentiële campagne. Naar aanleiding van het schandaal werd Weiner’s computer onderzocht en hier werden e-mails aangetroffen van de Clinton-administratie. Weiner was namelijk getrouwd met Huma Abedin, de rechterhand van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

E-mailaffaire

FBI-directeur Comey heropende vervolgens het onderzoek naar de e-mailaffaire van Hillary Clinton, enkele dagen voor de presidentsverkiezingen. Hoewel het onderzoek uiteindelijk geen belastende informatie opleverde, wordt het gezien als de genadeslag voor de presidentiële campagne van Clinton. In november verloor zij van haar rivaal Donald Trump.