VN-vergadering

Nieuwe ronde oorlogstaal tussen VS en Noord-Korea

In zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ri Yong-ho, president Trumps recente oorlogstaal aan het adres van Noord-Korea in net zulke harde bewoordingen veroordeeld.

Ri noemde Trumps speech van dinsdag „roekeloos”, „gewelddadig” en een zelfmoordactie. Hij uitte stevige bedreigingen aan het adres van de VS. „Door Kim Jong-un ‘raketman’ te noemen, heeft [Trump] een onomkeerbare fout gemaakt, en het onvermijdelijk gemaakt dat onze raketten het Amerikaanse vasteland zullen bezoeken. Als Amerikanen sterven, is dat de schuld van Trump. De gevolgen zullen groter zijn dan hij aankan.”

Trump reageerde na Ri’s speech met dreigende taal. „Als [Ri] de gedachten weergeeft van de kleine raketman zullen zij niet veel langer nog onder ons zijn”, schreef de Amerikaanse president op Twitter. Kim Jong-un, die zich bij hoge uitzondering rechtstreeks tot de buitenwereld richtte, noemde Trump in een toespraak „een geestelijk gestoorde bejaarde”.

Zaterdag vlogen Amerikaanse bommenwerpers (B-1B) langs de Noord-Koreaanse kust. Nog niet eerder in de 21ste eeuw was een gevechtsvliegtuig zo dicht in de buurt van Noord-Korea gekomen, aldus een woordvoerder van het Pentagon. (Reuters)