Vijf genomineerden voor Gieskes-Strijbis Podiumprijs van 2 x 60.000 euro bekendgemaakt

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Met een prijzengeld van tweemaal 60.000 euro is het de grootste podiumprijs van Nederland.

De genomineerden. Vlnr Bright Richards, Lloyd Marengo, Lizzy Timmers, Niek Traa en Merlijn Twaalfhoven.
De genomineerden. Vlnr Bright Richards, Lloyd Marengo, Lizzy Timmers, Niek Traa en Merlijn Twaalfhoven. Foto Jan Boeve

Vijf podiumkunstenaars maken kans op de 60.000 euro die de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs aan twee van hen gaat uitkeren. In De Balie in Amsterdam werden maandagavond de namen van de genomineerden bekend gemaakt. Het zijn hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven.

De genomineerden verrijken volgens de commissie die de beoordelingen doet ieder „op een geëngageerde en eigen wijze het Nederlands podiumlandschap”. De commissie noemt de nominatie voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs „een waardering voor hun vakmanschap en tegelijkertijd uiting van vertrouwen in hun toekomst.”

De onlangs ingestelde Gieskes-Strijbis Podiumprijs is met een prijzengeld van tweemaal 60.000 euro de grootste podiumprijs van Nederland geworden. De winnaars worden op 9 oktober bekendgemaakt. (NRC)