Recensie

Recensie

Schilderij Rubens na 400 jaar terecht

Vondst

Het herstelde schilderij van Rubens.
Het herstelde schilderij van Rubens. Foto BBC

Een verloren gewaand portret van de Vlaamse meesterschilderschilder Peter Paul Rubens (1577-1640) is na bijna vier eeuwen opgedoken in de collectie van het Glasgow Museum. Dat berichtte de BBC afgelopen zondag. Het gaat om een voorstudie van een portret van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham.

De echtheid van het kunstwerk werd vastgesteld door Bendor Grosvenor, die werkt voor het BBC-programma Britain’s Lost Masterpieces. Zonder dat iemand het wist hing het werk gewoon aan de muur in Pollok House, in het Schotse Glasgow. Doordat het schilderij was overschilderd en er flink wat stof op was gekomen, gingen experts er lange tijd van uit dat het een latere kopie was, gemaakt door een volgeling van Rubens.

Het portret dateert van rond 1625. De onderliggende lagen met het originele schilderwerk van Rubens werden ontdekt door schoonmaakwerk en röntgenanalyse. Ook ontdekten deskundigen dat het hout waarop geschilderd was uit de jaren 1620 stamde, waardoor het werk ouder moest zijn dan tot dusverre was verondersteld.

Villiers leefde van 1592 tot 1628 en was een omstreden figuur in de vroege zeventiende eeuw in Groot-Brittannië. Hij was een goede vriend en politieke bondgenoot van koning James I van Engeland - hoewel sommige historici vermoeden dat de twee ook minnaars waren. Villiers werd in 1628 vermoord op 35-jarige leeftijd, twee jaar na de dood van James.

Het werk zal te zien zijn in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Britain’s Lost Masterpieces. Het schilderij blijft hangen in Pollok House.