Reportage

Rajoy plaatst Catalaanse politie onder bevel regering

Referendum

Overal in Barcelona hangen briefjes waarin wordt opgeroepen mee te doen aan het referendum. De oproep én de volkspeiling zijn door de nationale regering verboden. De separatisten zetten hun strijd voort. „We zullen stemmen”, klonk het zondag onder de protesterende menigte in de Catalaanse hoofdstad.

De nationale regering van premier Rajoy grijpt naar drastische middelen om het referendum tegen te gaan. Nadat ‘Madrid’ eerder de macht over de uitgaven overnam, is de Catalaanse politie nu onder regeringsbevel.

Kolonel Diego Pérez de los Cobos is als ‘technisch directeur’ aangesteld om de werkzaamheden van de Catalaanse politie, de nationale politie en de Guardia Civil te coördineren. Volgens de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken behouden de Mossos d’Esquadra dezelfde competenties waarover ze altijd beschikken.

De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken wees de interventie vanuit Madrid van de hand. „We accepteren niet dat de Mossos d’Esquadra onder bevel van de Spaanse regering vallen. We roepen iedereen op kalm te blijven. De Catalaanse politie blijft haar taak uitvoeren en blijft loyaal aan de inwoners uit Catalonië.”

Regioparlementsvoorzitter Forcadell: „42 jaar na de dood van de dictator [Franco] moeten de mensen nog steeds de straat op hun rechten te verdedigen”, zei ze zondag op het plein van de universiteit van Barcelona.

Regiopresident Puigdemont beschuldigt Rajoy ervan dat in Catalonië de rechten van een autonome regering worden geschonden en sprake is van een noodtoestand. Rajoy wijst er steeds op de noodzakelijke middelen te gebruiken.

Puigdemont en Rajoy hebben weinig contact. Mede door een chronisch gebrek aan overleg gaan de separatisten door op de ingeslagen weg. Rajoy komt bij elke, in zijn ogen onwettige actie met een reactie. Zo liet de premier wetgeving over het referendum opschorten door het Constitutioneel Hof, werden Catalaanse functionarissen gearresteerd en vervalt nu de autonomie van de Catalaanse politie.