ProtestNiet staan, maar knielen

Football-spelers van de Baltimore Ravens knielen uit protest als het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld voor de wedstrijd tegen de Jacksonville Jaguars, afgelopen zondag.
Football-spelers van de Baltimore Ravens knielen uit protest als het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld voor de wedstrijd tegen de Jacksonville Jaguars, afgelopen zondag. Foto Matt Dunham/AP

De Amerikaanse President Trump botst niet alleen met binnen- en buitenlandse politici, maar ook steeds meer met Amerikaanse sporters. In het American football protesteren spelers tegen racisme en ongelijkheid door tijdens het volkslied te knielen in plaats van te staan. Colin Kaepernick van de San Francisco 49’ers begon vorig jaar met die protesten (foto onder). Inmiddels krijgt hij navolging van collega’s in de sportwereld, zoals die van de Baltimore Ravens (foto boven) en de Cleveland Browns (links midden). Zaterdag trok Trump een uitnodiging in voor het basketbalteam Golden State Warriors omdat één speler, Stephen Curry, had gezegd dat hij het Witte Huis niet wilde bezoeken. Hij zei zich niet te kunnen vinden in alle ideeën van Trump.