Japanse premier kondigt vervroegde verkiezingen aan

Donderdag wordt het parlement ontbonden. Op 22 oktober gaan de Japanners naar de stembus.

Foto Toru Hanai/Reuters

De Japanse premier Shinzo Abe ontbindt donderdag het lagerhuis. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt op een persconferentie. Op 22 oktober worden vervroegde verkiezingen gehouden, meldt persbureau Reuters. Het parlement komt donderdag bijeen voor de eerste vergadering na drie maanden reces. De parlementsverkiezingen zouden eigenlijk plaatsvinden in december 2018.

Abe ligt onder vuur, onder meer omdat hij zijn parlementaire invloed aangewend zou hebben om beschuldigingen van corruptie binnen zijn partij LDP in de doofpot te stoppen. Ook voerde hij een door mensenrechtenorganisaties en juristen bekritiseerde antisamenzweringswet door.

Lees meer over de antisamenzweringswet: Japanners vrezen gedachtenpolitie door voorstel Abe

Met de verkiezingen hoopt Abe zijn positie in het parlement te verstevigen, en zijn mandaat te vernieuwen. Ondanks alle kritiek lijkt de premier in de peilingen bezig met een comeback. Toch is een overwinning bepaald niet zeker. De peilingen lopen sterk uiteen, en een substantieel deel van de kiezers lijkt nog te zweven. Politiek analist Minoru Morita, tegen persbureau Reuters:

“Deze grote gok van Abe zou wel eens een grote verrassing kunnen opleveren.”

Concurrentie

Bij de parlementsverkiezingen in Tokio verloor de LDP deze zomer 60 procent van haar zetels. Yuriko Koike won de verkiezingen met haar partij Tokyo Citizens First, en werd gouverneur van de prefectuur. Zij kondigde maandag aan ook mee te doen aan de landelijke verkiezingen.

De tussentijdse verkiezingen komen op een moment dat Abe probeert een antwoord te vinden op de Noord-Koreaanse dreiging. Volgens de premier zal zijn besluit om het parlement te ontbinden hem niet afleiden van zijn missie om de ontwikkeling van een kernraket een halt toe te roepen.