Ministerie wil onderzoek gebouwen met gevaarlijke constructie

Naar aanleiding van het onderzoek naar de ingestorte parkeergarage in Eindhoven, roept het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten op te inventariseren of er gebouwen bestaan met dezelfde constructie.

Foto Rob Engelaar/ANP

Het is mogelijk dat er meerdere gebouwen in Nederland staan met dezelfde bouwconstructie als de ingestorte parkeergarage bij het vliegveld van Eindhoven. Daarom roept het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag gemeenten op een inventarisatie te maken over het aantal gebouwen op hun grondgebied die dezelfde constructie hebben als de garage, bevestigt een woordvoerder van het ministerie. Ook worden gemeenten op het hart gedrukt alert te zijn bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

De constructiefout kwam aan het licht nadat onderzoekbureau TNO en adviesbureau Hageman een onderzoek uitvoerden naar het instorten van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. De omvang van het probleem is nog onduidelijk. Volgens de woordvoerder kan het variëren van een groot probleem in heel Nederland tot hier en daar een klein geval.

Het gaat om gebouwen waarvan de vloeren zijn gemaakt met betonplaten in combinatie met een laag beton die ter plekke gestort wordt. Het is mogelijk dat de aansluiting tussen deze lagen onvoldoende is, waardoor het kan instorten. Onderzoeksbureau TNO en adviesbureau Hageman, die het onderzoek uitvoerden, hebben bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de bel getrokken. In een toelichting zegt TNO dat er woensdag een overleg gepland is op het ministerie om te bespreken hoe dit moet worden aangepakt.

Technische fout

Eerder op de dag maakte de luchthaven in Eindhoven bekend dat het instorten van de parkeergarage in mei is veroorzaakt door een technische fout. De vloeren van de parkeergarage in aanbouw voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg.

De druk op de vloeren was die dag extra groot vanwege het warme weer. Door de zon werd de bovenkant van de vloer warmer dan de onderkant waardoor er extra trekkracht aan de onderzijde van de vloer ontstond. Hierdoor scheurde de vloer van de vierde verdieping en kwam de verdieping naar beneden. Door het gewicht stortten ook de andere verdiepingen in.

Verantwoordelijkheid

Wie verantwoordelijk is voor het ongeluk is nog niet duidelijk. Dat moet verder onderzoek uitwijzen. Volgens TNO maken ook andere bouwbedrijven gebruik van dit type vloeren.

Ook is het nog niet duidelijk wat er met het gebouw gaat gebeuren. Jaap Hazeleger, directeur BAM Bouw en Techniek, zegt in een persverklaring:

“Met de onderzoeksresultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de meest geëigende vervolgstappen te bepalen.”

Een deel van de parkeergarage bij het vliegveld stortte in mei dit jaar plotseling in. Er raakte niemand gewond. Eerder op de dag werd er nog gewerkt aan de parkeergarage die in juli geopend zou worden. Wel viel de stroom uit op de luchthaven waardoor vluchten vertraging opliepen. De nieuwe parkeergarage zou ruimte bieden aan achthonderd auto’s.