OrkaanOntreddering op Puerto Rico: nu ook nog een dambreuk

Foto Carlos Garcia/Reuters

Bewoners van een zwaar beschadigde woning in Yabucoa op Puerto Rico verblijven in de buitenlucht. Orkaan Maria zorgde vorige week voor grote ontwrichting op het Caribische eiland.

Ingenieurs zouden in opdracht van de regering op zondag de Guajataca-dam inspecteren om te bepalen hoe groot de schade is aan het bouwwerk uit 1928. De dam vertoont een grote scheur en er wordt gevreesd voor een breuk. „Hij kan ieder moment instorten”, aldus een regeringswoordvoerder in het weekend, meldt persbureau Reuters. Omwonenden in de noordwestelijke steden Isabela en Quebradillas, met zo’n 70.000 inwoners, zijn ondertussen geëvacueerd.

Maria bracht bijna 40 centimeter regen op Puerto Rico. De orkaan kostte volgens persbureau AP aan vijftien mensen het leven op het eiland, dat 3,4 miljoen bewoners telt. Op diverse plaatsen kwam het tot overstromingen, veel huizen raakten zwaar beschadigd en het lijkt nog lang te gaan duren voordat de stroomvoorziening kan worden hersteld.