Noord-Korea: Trump verklaarde ons de oorlog

De minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat Noord-Korea “alle recht” heeft Amerikaanse bommenwerpers uit de lucht te schieten.

Minister Ri Yong-ho verlaat zijn hotel in New York
Minister Ri Yong-ho verlaat zijn hotel in New York Foto Jewel Samad/AFP

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho heeft maandag gezegd dat Donald Trump de oorlog heeft verklaard aan zijn land. Hij reageerde op een tweet van de Amerikaanse president, waarin Trump dreigde dat Noord-Korea “niet lang meer zal bestaan”. Ri zei dat Noord-Korea “alle recht heeft” tegenmaatregelen te treffen, waaronder het neerschieten van Amerikaanse bommenwerpers, ook als deze zich buiten het Noord-Koreaanse luchtruim begeven.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just heard Foreign Minister of North Korea speak at U.N. If he echoes thoughts of Little Rocket Man, they won’t be around much longer!

Later op maandag wees Trumps perswoordvoerder Sarah Sanders de opmerkingen van Ri ondubbelzinnig van de hand. “We hebben Noord-Korea de oorlog niet verklaard. Dat is een absurde suggestie.”

‘Onderhandelen de enige optie’

China, de enige bondgenoot van Noord-Korea, maande Pyongyang en Washington maandag tot kalmte. “We willen dat het weer rustig wordt. Het wordt te gevaarlijk en daar heeft niemand baat bij”, zei de Chinese VN-ambassadeur Liu Jieyi tegen persbureau Reuters. “We hopen dat de VS en Noord-Korea inzien dat onderhandelen de enige manier is om het nucleaire vraagstuk op het Koreaanse schierleiland op te lossen. Het alternatief is een ramp.”

Lees ook: Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea liepen de afgelopen dagen hoog op. Dinsdag, tijdens zijn toespraak bij de opening van de Algemene Vergadering van de VN, noemde president Trump de leider van Pyongyang “rocket man” en bestempelde hij het Noord-Koreaanse regime als een “stelletje criminelen”. Ook zei hij dat als de VS gedwongen worden zich te verdedigen, “we geen keuze hebben en Noord-Korea totaal moeten vernietigen”.

Zaterdag reageerde Ri door te dreigen met een raketaanval op het vasteland van de Verenigde Staten. Deze laatste opmerking was aanleiding voor Trump om zich tot Twitter te wenden.

Bekijk hier de beelden van de BBC.