Lijsttrekker AfD eist vertrek ex-topvrouw Petry

Petry liet maandag weten niet langer bij de fractie van het AfD in de Bondsdag te willen horen. Ze zal als eenmansfractie plaatsnemen in het parlement.

Frauke Petry (r) en Alice Weidel voor de persconferentie
Frauke Petry (r) en Alice Weidel voor de persconferentie Foto AP Photo/Michael Sohn

Alice Weidel, lijsttrekker van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), eist dat voorzitter Frauke Petry per direct opstapt uit de partij. Dit melden Duitse media. Weidel beschuldigde haar partijgenoot maandag van een gebrek aan verantwoordelijkheidszin en ze wil dat zij vertrekt “voordat ze nog meer schade aanricht”.

Het bericht komt enkele uren nadat Petry maandagochtend tijdens een persconferentie plotseling meldde geen deel uit te willen maken van de Bondsdagfractie van het AfD. Petry zei niet namens de partij plaats te willen nemen in het Duitse parlement maar als eenmansfractie. Petry gaf verder vanmorgen details en vertrok snel.

De andere partijleden werden tijdens de persconferentie verrast door het nieuws. AfD-voorzitter Jörg Meuthe zei dat Petry haar beslissing niet vooraf met de partij had besproken. “Wij wisten het niet.”

Lees ook: Merkel blijft, maar AfD is de échte winnaar

Verzwakte positie

Petry vertegenwoordigde de gematigde stem binnen de partij. Haar positie was de afgelopen maanden sterk verzwakt. Ze trad in april af als leider van de politieke partij, kreeg tijdens het partijcongres dit voorjaar veel kritiek en stond op slechte voet met een van de nieuwe partijleiders, de conservatieve Alexander Gauland.

Lees ook: Een aaneenschakeling van nederlagen voor Petry

Eerder dit jaar probeerde Petry de partij te laten breken met radicaal-rechtse politici binnen het AfD. Zo wilde ze Björn Höcke, voorzitter van de afdeling in Thüringen, uit de partij laten zetten omdat hij het Holocaust-monument in Berlijn een schande had genoemd. Deze poging mislukte.

Het AfD is de grote winnaar van de verkiezingen zondag. De partij kreeg 12,6 procent van de stemmen en werd hiermee de twee na grootste partij in het parlement.

Vragen over de Duitse verkiezingsuitslag? Rond 12 uur beantwoordt onze correspondent Juurd Eijsvoogel vragen op Facebook.

Correctie: In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat Petry uit de partij stapte. Dit klopt niet. Ze heeft besloten niet deel te nemen aan de Bondsdagfractie van de partij.