Eredivisie

Ajax belandt in crisis na nederlaag tegen Vitesse, hersenschudding Matthijs de Ligt

Het seizoen is nog maar net begonnen, maar Ajax is al in een crisis beland. De ploeg van van coach Marcel Keizer verloor in de Arena met 2-1 van Vitesse.

Ajax incasseerde in de eerste zes competitieduels al acht verliespunten en zag het verschil met koploper PSV oplopen tot vijf punten.

Zo zwak als tegen Vitesse hadden de fans Ajax al lang niet meer zien beginnen. Veel ging verkeerd tussen de spelers, soms de simpelste passes. Vitesse verdedigde gegroepeerd en sloeg na 22 minuten voor het eerst toe toen Guram Kashia alle ruimte kreeg om raak te koppen. Vlak voor rust verdubbelde Milot Rashica de score (0-2). Keizer had toen al ingegrepen en Kasper Dolberg als extra aanvaller in de ploeg gebracht. De Deen stond al klaar om in te vallen toen Matthijs de Ligt met een hoofdblessure uitviel. De jonge international liep een zware hersenschudding op na een botsing met Tim Matavz van Vitesse.

Ajax speelde in de tweede helft minder slecht dan voor rust maar kwam niet verder meer dan een schot van Klaas-Jan Huntelaar op de paal en een treffer in de slotfase van Nick Viergever.

Trainer Marcel Keizer heeft er vertrouwen in dat hij Ajax nog goed aan het voetballen krijgt. „Dat zeg ik niet op basis van deze wedstrijd tegen Vitesse”, zei hij. „Maar op basis van andere wedstrijden dit seizoen toen we wel goed speelden maar soms de kansen niet benutten. Vandaag hadden we een complete offday.”

Vitesse-trainer Henk Fraser was trots op zijn ploeg. „We hebben ons goed hersteld van de domper van woensdag tegen Swift”, doelde hij op de bekernederlaag na strafschoppen tegen de Amsterdamse amateurs, vorige week. „Ik moet mijn spelers een groot compliment maken. Een uitschakeling als tegen Swift kan je ook met een zege op Ajax niet recht zetten. Maar ze zaten diep in de put en beseften dat ze de club zwaar tekort hebben gedaan. Toch hebben we in de eerste helft tegen Ajax vanuit een goede organisatie gewoon goed gevoetbald.” (ANP)