Ajax onderuit tegen Vitesse, PSV haalt uit bij Utrecht

Eredivisie Ajax lijdt al zijn derde nederlaag in de nog prille competitie. PSV profiteert van misstappen van de concurrentie en stijgt na een klinkende zege in Utrecht naar de koppositie op de ranglijst.

PSV-speler Jurgen Locadia viert zijn doelpunt met de supporters in het uitvak.
PSV-speler Jurgen Locadia viert zijn doelpunt met de supporters in het uitvak. Foto ANP

Vitesse heeft met 2-1 gewonnen van Ajax. In de Amsterdam ArenA scoorde Guram Kashia in de 21e minuut en na de rust wist ook Milot Rashica een goal te maken. In de 83e minuut scoorde Ajacied Nick Viergever met een kopbal, maar dit mocht niet baten.

Minuten voor het einde van de wedstrijd vertrokken Ajax-fans teleurgesteld uit het stadion, nadat winst uit het zicht leek.

Twitter avatar voetbalflitsen Voetbalflitsen Mocht je auto’s massaal zien omkeren op de snelweg rondom Amsterdam; dat komt dus hierdoor..
#ajavit #ajax https://t.co/srXtSeLmCw

Ajax heeft een zware start in dit seizoen. In de eerste zes competitieduels incasseerden de Amsterdammers al acht verliespunten, het verschil met koploper PSV staat inmiddels op 5 punten.

PSV wint verrassend van FC Utrecht

PSV is terug aan kop van de eredivisie. Na de moeizame winst van vorige week op landskampioen Feyenoord (1-0), hielden de Eindhovenaren zondag verrassend eenvoudig drie punten over aan de uitwedstrijd tegen FC Utrecht: 1-7. De ruime zege was voor een groot deel toe te schrijven aan aanvallers Jürgen Locadia (vier doelpunten) en Hirving Lozano.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND #UTRPSV Goals na rust
1-3 Locadia (50)
1-4 Locadia (68)
1-5 Van Ginkel (80
1-6 Locadia (85)
1-7 Bergwijn… https://t.co/J8PBzzlZhX

Lozano kreeg in de vorige uitwedstrijd tegen sc Heerenveen (die PSV met 2-0 verloor) rood en keerde tegen Utrecht terug van die schorsing. De Mexicaan en Locadia wisten elkaar in De Galgenwaard makkelijk te vinden. Nadat Utrecht in de beginfase twee kansen miste, sloeg PSV na een kwartier spelen in de tegenaanval wel toe. Lozano nam de bal na een dieptepass van Derrick Luckassen perfect aan, maar zag zijn inzet worden gestopt door keeper David Jensen. Locadia was in de rebound attent: 0-1.

Oud-PSV’er Zakaria Labyad maakte halverwege de eerste helft gelijk vanaf de strafschopstip. Nicolas Isimat-Mirin hield Jean-Christophe Bahebeck wat te opzichtig vast (1-1).

Met dank aan Locadia en Lozano liep PSV daarna toch weer weg. Kort voor rust gaf Locadia de bal vanaf de zijkant hard voor, waarna Lozano de bal bij de tweede paal binnen kon werken. Voor de buitenspeler betekende dat zijn vierde doelpunt in vijf competitiewedstrijden. Kort na de pauze waren de rollen weer omgedraaid. Lozano stuurde Locadia de diepte in, waarna de aanvaller zijn tweede treffer van de dag maakte.

Lees ook PSV wil zich beter weren in geldcircus

FC Utrecht geeft niet op

FC Utrecht drong daarna, met invallers Lukas Gortler en Gyrano Kerk, aan. PSV hield echter stand en Locadia besliste het duel ruim twintig minuten voor tijd definitief, toen hij opnieuw alle ruimte kreeg om diep te gaan en de bal vervolgens knap binnen schoot: 1-4. Daarna benutte eerst aanvoerder Marco van Ginkel en daarna Locadia allebei nog een strafschop (1-6). Ola Toivonen was in 2009 de laatste PSV’er die vier keer scoorde in één competitieduel. Invaller Steven Bergwijn was ook nog trefzeker.

PSV verliet Utrecht zo opnieuw met drie punten. Van de laatste vijftig competitiewedstrijden tussen FC Utrecht en PSV (in Utrecht én Eindhoven) won PSV er liefst veertig. Utrecht was slechts twee keer de sterkste.

Excelsior pakt volle punten

Excelsior heeft zondag met 2-0 gewonnen van AZ in Alkmaar. De wedstrijd begon voor AZ al dramatisch, toen de Luigi Bruins in de tweede minuut wisten te scoren met een penalty. Zes minuten later scoorde de middenvelder opnieuw na een overtreding van Ron Vlaar.

AZ kreeg in de tweede helft de kans zich te herpakken, maar zelfs na hoekschoppen en vrije trappen bleef de teller in het AFAS stadion op 2-0.

VVV-PEC eindigt in gelijkspel

In Venlo is de wedstrijd tussen PEC Zwolle en VVV-Venlo met 1-1 geëindigd. De Zwollenaren waren optimistisch na de openingstreffer van Kinglsey Ehizibue, maar twintig minuten voor het einde van de wedstrijd scoorde Clint Leemans, waarmee de wedstrijd in gelijkspel eindigde.

FC Groningen wint in Euroborg van Twente

FC Groningen heeft zondagmiddag met 1-0 gewonnen van FC Twente. Oussama Idrissi maakte in de 51e minuut een kopbal, waarmee de ploeg uiteindelijk won. Het is de eerste keer in bijna tien jaar dat de Groningers in eigen stadion wonnen van Twente.

Het winnende doelpunt was het tiende goal voor de 21-jarige Idrissi, vier van zijn goals maakte hij tegen Twente.

Twitter avatar fcgroningen FC Groningen Gezamenlijke strijd van team en publiek levert drie punten op. Fans bedankt voor jullie steun! Twente wordt met 1-0 verslagen #grotwe

Feyenoord onderuit

Zaterdag ging regerend landskampioen Feyenoord al in eigen huis onderuit tegen NAC (0-2). De Rotterdammers verloren in de vorige speelronde al in Eindhoven van PSV (1-0) en zakten zo van de eerste naar de vierde plek op de ranglijst.
(ANP)