Kipchoge wint marathon van Berlijn

Het lukte de Keniaan niet om het wereldrecord van Dennis Kimetto uit 2014 te verbreken.

De Keniaan Eliud Kipchoge komt als eerste de finish over in Berlijn.
De Keniaan Eliud Kipchoge komt als eerste de finish over in Berlijn. Foto Armando Babani/EPA

De 32-jarige Keniaan Eliud Kipchoge heeft zondag de 44e marathon van Berlijn gewonnen. Met een tijd van 2.03.32 was de Olympisch kampioen de snelste, maar wist hij niet het wereldrecord van landgenoot Dennis Kimetto uit 2014 te verbreken. Dat blijft staan op 2.02.57.

Twitter avatar berlinmarathon BMW BERLIN-MARATHON #beatberlin42 Official men’s time for top 3: 1. Eliud Kipchoge KEN 2:03:32, 2. Guye Adola ETH 2:03:46, 3. Mosinet Geremew ETH 2:06:12.

De andere twee podiumplaatsen waren voor de Ethiopiërs Guye Adola (2.03.46) en Mosinet Geremew (2.06.12). Het was de bedoeling dat Kipchoge samen met Kenenisa Bekele en Wilson Kipsang een poging zou doen het wereldrecord te breken. Zowel Bekele als Kipsang viel echter uit tijdens de race.

Uiteindelijk ging de strijd in de regenachtige Duitse hoofdstad tussen Kipchoge en debutant Adola. Na de 40 kilometer ging eerstgenoemde er echter vandoor en kwam uiteindelijk als eerste over de meet bij de Brandenburger Tor.

Verwarring

Kort na de finish ontstond er nog verwarring. Meerdere media meldden dat de Brit Alex Milne had gestunt en het brons had gegrepen. Dat bleek echter om Geremew te gaan.