Drie blauwhelmen VN gedood in Mali

De MINUSMA-missie is de dodelijkste VN-missie die nu gaande is.

Speciale eenheden in Mali
Speciale eenheden in Mali Foto Habibou Kouyate/AFP

Drie blauwhelmen van de Verenigde Naties (VN) zijn om het leven gekomen bij een aanslag in Mali, vijf anderen raakten ernstig gewond, meldt persbureau Reuters. In het noorden van het land vond een explosie plaats toen militairen een konvooi begeleidden tussen de plaatsen Anefis en Gao. De aanslag is nog niet opgeëist.

De slachtoffers komen uit Bangladesh, meldde de legertop van het land aan persbureau Reuters. Volgens het Nederlandse Ministerie van Defensie waren er geen Nederlanders betrokken bij de explosie. Het slachtofferaantal kan nog bijgesteld worden, volgens een verklaring van de MINUSMA-missie.

Meest dodelijke missie

De MINUSMA-missie kent de meeste slachtoffers van alle zestien VN-missies die gaande zijn. Zo vielen er in augustus nog minstens negen slachtoffers bij een reeks aanvallen in Mali.

Lees ook: ‘Mali is op dit moment gevaarlijkste VN-missie’

Nederland is sinds 2014 onderdeel van de missie, zo’n 290 militairen bevinden zich nu in het Afrikaanse land. Vier Nederlandse blauwhelmen kwamen eerder om het leven in Mali, waaronder twee tijdens een schietoefening in juli 2016.

Koen Davidse, het hoofd van de MINUSMA-missie, laat in een verklaring weten de aanval sterk te veroordelen.