Brieven

Vindicat

Oók SP moet met haar tijd meegaan

De SP-Kamerleden Peter Kwint en Frank Futselaar beweren (Corpora, pas je aan of ga lallend ten onder, 16/9) dat de studentencorpora met hun tijd hadden moeten meegaan en niet zijn veranderd. Welnu, de uitzending van het programma Andere Tijden over een exces in 1962 op de Amsterdamse sociëteit toont aan dat er in de loop van de tijd juist heel veel is veranderd. Ik, ontgroend in 1985, heb met stomme verbazing gekeken naar de 200 man die kaal geschoren, naakt en opeengepakt op de zolder van de sociëteit een nacht met een varken moesten doorbrengen en „Dachautje speelden”. Het commentaar van de toenmalige rector maakte het er niet beter op. Goh, wat had ik het eigenlijk makkelijk tijdens mijn „kennismakingstijd” en wat is er gelukkig veel ten goede veranderd, dacht ik steeds.

De Kamerleden tonen in hun bijdrage over de ‘brallende ballen’ en hun ‘geliefde haatobject’ de eigenschappen die Bas Heijne in dezelfde krant zo mooi verwoordt: wreedheid, het genoegen iemand te zien spartelen en het plezier van de totale veroordeling (Schandpaal, 16/9).

Triest voor leden van een partij waar oud-SP-lid Sharon Gesthuizen onlangs een opzienbarend boek over schreef: Jan Marijnissen trad op als een dictator, vergaderingen waren afzeiksessies en transparantie was ver te zoeken. Hoog tijd voor verandering, heren, zou ik zeggen!

VN-toespraak Trump

Ongewenste oorlogstaal

De Amerikaanse president Trump slaat oorlogstaal uit tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (Trump dreigt met ‘totale vernietiging’, 20/9).

Kennelijk ontgaat het hem dat hij daarmee het mensenrechtenideaal, waar de VN voor staan, geen dienst bewijst.

In feite zette hij daarmee „het gemeenschappelijk door alle volkeren en alle naties te bereiken (vredes-)ideaal” op het spel, en daarmee het grensoverschrijdende „algemeen belang”. Helaas is dát belang voor hem ondergeschikt aan het Amerikaanse, getuige zijn bestuurlijke ‘America first’-standpunt.

In het licht van de globaliserende tijd waarin wij leven, toont hij daarmee zonneklaar zijn bestuurlijke incompetentie aan.

Hoog tijd dat de Algemene Vergadering van de VN zich hard gaat maken voor een bevrijdend demasqué, waardoor onze volkerenorganisatie kan uitgroeien tot een ware vredesorganisatie. Als VN-lid zou Nederland daartoe het voortouw kunnen nemen.