Route touringcars is lastig te handhaven

Drukte in de stad

„Je komt ze op de gekste plekken tegen”, zegt Zeeger Ernsting, raadslid voor GroenLinks, „die touringcars”. Officieel moeten de bussen met toeristen en dagjesmensen zich houden aan de door de gemeente aangewezen route: in een cirkel rond het centrum, over de Prins Hendrikkade, de Nassaukade en de Mauritskade, met een paar dwarsverbindingen, onder andere over de Weesperstraat en de Raadhuisstraat. „Maar je ziet ze vaak genoeg in De Negen Straatjes, of op de Sint Antoniesbreestraat”, zegt Ernsting. Hij vraagt zich af in hoeverre er wordt gehandhaafd op de routes van de touringcars en heeft daarover deze week schriftelijke vragen ingediend.

Het stadsdeel Centrum laat in een reactie weten dat er wel degelijk gehandhaafd wordt op de regels voor touringcars, vooral als het gaat om niet te lang stilstaan bij de parkeerplaatsen en het ‘laden en lossen’ van passagiers, maar dat het lastig te controleren is of touringcars zich daadwerkelijk houden aan de voor hen bepaalde routes. „Je moet ze om daarop te kunnen handhaven eigenlijk op heterdaad betrappen”, zegt een woordvoerder, „en dat is in de praktijk bijna niet te doen.” Het stadsdeel let wel op de meldingen die bewoners maken van touringcars die rijden in straten waar dat niet zou moeten, en probeert op de door hen aangegeven plaatsen extra alert te zijn.