‘Rotterdam heeft de VVD-wervingsactie helemaal niet nodig’

Stelling De VVD Rotterdam plaatste vorige week een opmerkelijke advertentie in Het Parool om Amsterdammers naar Rotterdam te lokken.

‘GroenLinks wil jullie stad autovrij maken maar maak je geen zorgen: jullie kunnen altijd bij ons terecht’, schreef de VVD Rotterdam. Die wil zo Amsterdammers over de streep trekken die overwegen te verhuizen naar Rotterdam, waar volgens haar geen sprake is van ‘autootje pesten’. De stelling luidt: ‘Rotterdam heeft VVD-wervingsactie niet nodig’.

Robert Simons, wethouder Stedelijke Ontwikkeling (Leefbaar Rotterdam): „Ik kan niet beoordelen wat wel of niet tot de taken van de VVD behoort. Ik denk niet dat dit nodig is om mensen over de streep te trekken – Rotterdam heeft genoeg aantrekkingskracht van zichzelf – maar iedereen is hier welkom, zelfs Amsterdammers!”

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter/lijsttrekker GroenLinks Amsterdam: „Ik vind deze wervingsactie wel grappig. Hiermee krijgt ons verkiezingsprogramma extra aandacht. Bovendien: hoe meer VVD’ers met auto vertrekken uit Amsterdam, hoe beter. Autoloze kunstenaars uit Rotterdam zijn hier meer dan welkom! Of het over de streep trekken van Amsterdammers met verhuisplannen een taak is voor de Rotterdamse VVD? Ach, Calimero heeft ook recht op een stem maar ik denk dat een Amsterdammer met geen tien paarden naar Rotterdam te krijgen is. Als ze al vertrekken dan is dat vanwege de onbetaalbare huizenprijzen waaraan de VVD nota bene weigert iets te doen! De binnenstad van Amsterdam is ook niet het openluchtmuseum dat veel Rotterdammers en VVD-fractievoorzitter Antoinette Laan blijkbaar voor ogen hebben. Het centrum is ontzettend druk en vraagt om een andere kijk op luchtkwaliteit en mobiliteit maar toch rij je met je auto nog steeds in een half uur van de ring naar de Dam. Een gotspe!”

Marja Ruigrok, fractievoorzitter VVD Amsterdam: „Wij gunnen onze Rotterdamse collega’s deze actie van harte. Ze was van tevoren met ons afgestemd en wij geven elkaar ruimte. Bovendien vinden wij ook dat de auto erbij hoort in een economisch sterke stad. Alleen houden wij er een rigoureuzer autobeleid op na dan in Rotterdam. Je kunt niet de hele stad op slot doen zoals GroenLinks wil maar er moeten wél maatregelen komen. Wat ik ervan vind dat onze collega’s uit Rotterdam zich bezighouden met het werven van potentiële inwoners in Amsterdam? Ik wens Antoinette (Laan) veel succes want echte Amsterdammers gaan nooit naar Rotterdam.”