Reportage

Megafestivals bovenop hogedrukgasleiding

Talk of the Town Om geluidsoverlast te weren, verplaatst Amsterdam festivals. Niet iedereen is tevreden.

Het toekomstig evenemententerrein Kavel N1 bij Westpoort, pal naast olieopslag en op gas- en kerosineleidingen.
Het toekomstig evenemententerrein Kavel N1 bij Westpoort, pal naast olieopslag en op gas- en kerosineleidingen. Foto Olivier Middendorp

Goed nieuws en slecht nieuws gaan soms samen. Het goede is dat Amsterdam, als eerste gemeente, een geluidbeleid voor evenementen heeft, om overlast te verminderen. Dit gaat komend jaar in. Om de binnenstad te ontlasten, verplaatst de gemeente festivals naar de stadsranden, juist waar bewoners stilte en groen zoeken. Ook het risicovolle havengebied komt in aanmerking.

Dat is tegelijk het slechte nieuws, vooral voor omwonenden van de zogeheten kavel N1 aan de Wethouder van Essenweg in Westpoort, en de bedrijven daar. Dit terrein, tegen Halfweg aan, behoort met zijn bijzondere natuur en volkstuinencomplexen als het Bijenpark en Tuinen van West „tot de levensaders van de stad”, volgens locoburgemeester Kajsa Ollongren. En nu krijgt het een mega-festivalterrein, voor 50.000 bezoekers.

Omwonenden ontdekten dat bij toeval. Plots liepen ambtenaren door het gebied. Het stadsdeel Nieuw-West had er wel een brief over gestuurd, maar alleen aan ondernemers op Sloterdijk III, niet aan de omwonenden.

Verontruste bewoners hebben zich nu verenigd in Geen N1. Margaret Oomen, deelnemer aan Geen N1 en eigenaar van een tuinhuis op het Bijenpark, ziet de plannen ondanks de weerstand doorgaan: „De geluidsoverlast zal tot ver in de omtrek voelbaar zijn, elk weekend boem-boem-boem.” Volgens haar botst dat met de gemeentelijke Structuurvisie Amsterdam 2040. Die stelt: „Rust is een belangrijk speerpunt in het kader van de voorbeeldstatus die Tuinen van West heeft voor duurzaamheid. Met het oog hierop mogen uitsluitend kleinschalige en zo af en toe middelgrote evenementen worden georganiseerd.”

Nog een punt: kavel N1 ligt in een ‘risico-hotspot’, naast Oiltanking Amsterdam. Onder het gebied liggen kerosine- en hogedrukgasleidingen. Vlakbij lopen sporen en wegen waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd, erboven zwiepen drie windturbines. Met ingebruikname van dit terrein „neemt de gemeente grote risico’s”, aldus Geen N1. Er komen vier podia, waarvan één precies boven een hogedrukgasleiding. Volgens de gemeente hebben „deskundigen” vastgesteld dat het veilig is.

Daar denkt Kees Noorman, directeur van Ondernemend Amsterdam (ORAM), anders over. Hij betreurt het dat de gemeente „het havengebied als een speeltuin ziet om de problemen in de binnenstad op te lossen”. De bedrijven in de haven moeten aan allerlei eisen op gebied van milieu en veiligheid voldoen. Wat hem betreft is het „onverantwoord op zo’n risicovolle locatie evenementen te organiseren voor tienduizenden bezoekers”.

Zijn organisatie zal zeker bezwaar maken. Volgens Noorman blijven investeerders weg door „de pogingen van de gemeente om van het havengebied een onveilig evenemententerrein te maken”. Stellig: „Het remt de economische ontwikkelingen.”

Oiltanking Amsterdam zegt nooit een schrijven van de gemeente te hebben ontvangen over N1. Een extra reden voor verontrusting is dat de gemeente haar plan gaat uitvoeren zonder raadsbesluit.

Het eerste van zestien geplande festivals is 21 oktober het Dockyard Festival, bedoeld voor 15.000 bezoekers. Er staat ook een fakkelfestijn geprogrammeerd, op steenworp afstand van de olietanks. Geen N1 verwijt de gemeente dat die niet bezig is evenementen te spreiden, maar juist meer festivals aan te trekken.