Iraanse tv toont raketlancering, maar beelden blijken oud

Het gaat om de Khorramshahr met een bereik van 2.000 kilometer. Volgens het staatspersbureau was de lancering een succes.

Beeld van de Khoramshahr-raket.
Beeld van de Khoramshahr-raket. Foto Ebrahim Noroozi/AP

De Iraanse staatstelevisie heeft zaterdag beelden getoond waarop de succesvolle lancering van een ballistische raket te zien zou zijn, meldt persbureau Reuters. Het zou gaan om een Khorramshahr-raket, die een bereik van 2.000 kilometer heeft en meerdere kernkoppen. Amerikaanse officials meldden dinsdag echter dat Iran helemaal geen raket heeft gelanceerd. Detectiesystemen hebben geen lancering gesignaleerd. De beelden tonen volgens de officials in werkelijkheid een lancering in januari.

De Iraanse Revolutionaire Garde onthulde de Khorramshahr vrijdag tijdens een militaire parade. Het projectiel is in staat om de meeste landen in het Midden Oosten te bereiken. Daaronder valt ook Israël, de gezworen vijand van het regime in Teheran.

President Rohanni liet weten dat hij zal doorgaan met het rakettestprogramma, ondanks oproepen van onder meer de Verenigde Staten om dat niet te doen. Zulke testen zijn onder het in 2015 gesloten nucleaire akkoord niet verboden. Wereldwijd zijn er echter zorgen dat Iran werkt aan een langeafstandsraket.

Trump wil onder nucleaire deal uit

Het Amerikaanse Congres stemde eind juli nog in met nieuwe sancties tegen Iran. Die volgden op een test met een satellietraket en zijn gericht tegen bij de Iraanse rakettesten en landen die zaken doen met het islamitische land.

Donald Trump heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij onder het nucleaire akkoord uit wil. Daarin werd vastgelegd dat Iran de nucleaire ambities zou indammen in ruil voor het opheffen van economische sancties. Dinsdag zei de Amerikaanse president voor de jaarlijkse VN-vergadering nog dat Iran “terrorisme aanmoedigt” en noemde het regime in Teheran “corrupt” en “moorddadig”.

In februari testte Iran een raket voor over middellange afstanden. Rohanni zei vrijdag dat hij zou blijven werken aan het versterken van het eigen defensieprogramma. “We zullen onze militaire capaciteiten uitbreiden, of je het nou wilt of niet.”

Correctie: Den eerdere versie van dit bericht bracht het nieuws dat Iran op 23 september een raket gelanceerd had. NRC bracht dat bericht op basis van berichtgeving van internationale persbureaus. Twee dagen later bleek dat de lancering in werkelijkheid niet heeft plaatsgevonden.