gemeenteraadsverkiezingen

SP doet niet mee in Hoorn en Rijswijk

In Hoorn en Rijswijk bestuurt de SP nu nog volop mee in het college. Maar of kiezers uit die gemeenten daar tevreden over zijn, zullen we nooit weten: bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 doet de SP daar niet mee. Het partijbestuur heeft dat beslist na onderzoek: voeren de afdelingen genoeg acties? Kennen ze de wijken waar de SP-achterban woont en kent die achterban hen?

Er waren afdelingen, zegt SP-voorzitter Ron Meyer, die het oordeel van het bestuur prima vonden: dan maar niet. Er waren er ook die zelf twijfelden, zoals Leusden en Emmen, en door het bestuur worden aangemoedigd: „Jullie kunnen het.”

In een enkel geval krijgen gemeenten na een negatieve beslissing – en bezwaar daartegen – alsnog een kans, zoals Geertruidenberg en Purmerend. „Wij voerden wel acties”, zegt SP-voorzitter Theo de la Haye uit Purmerend. „Zoals de petitie tegen de hoogbouw in de binnenstad. Maar die hadden we dan niet op Facebook staan. Nu wel.”

In Rijswijk speelt volgens fractievoorzitter Eric Schutte vooral mee dat de afdeling de eigen wethouder blijft steunen – al is die geroyeerd. Hij weigerde de partij inzage te geven in zijn belastingaangifte. „Maar er is ook kritiek op ons bestuur en we zijn met weinig mensen.” Voor arme inwoners kreeg de partij volgens Schutte wel veel voor elkaar. „De schoolspullenpas en andere voorzieningen.” De SP moet over dertien gemeenten nog beslissen. Doel is: op meer plaatsen meedoen dan de 115 uit 2014. Meyer: „We hebben liever een gestage groei dan snelle afdelingen die door het ijs zakken.”